Μεχμέτ Οζ: Ο τηλε-ιατρός της Όπρα και φίλος του Ερντογάν που διεκδικεί θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ

Στην Ελλάδα μπορεί να είναι άγνωστος, πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο όπου ζει και εργάζεται, είναι αυτό που θα λέγαμε… σελέμπριτι ή, ορθότερα, τηλε-σελέμπριτι.

Γνωστός και ως «Δρ. Οζ», ο 61χρονος Μεχμέτ Οζ απέκτησε προ ημερών το δικό του αστέρι στην περίφημη Λεωφόρο των Αστέρων ή Λεωφόρο της Δόξας (Hollywood Walk of Fame) στο Χόλιγουντ.  

Δικαίως, θα πουν πολλοί. Ο κύριος Οζ έχει άλλωστε όντως πίσω του μια πολυετή και «λαμπρή» τηλεοπτική καριέρα.

Ο ίδιος ξεκίνησε να αποκτά «όνομα» στις ΗΠΑ πριν από δεκαετίες, ως πραγματικός ιατρός, προτού περάσει στον χώρο της τηλεόρασης ως τηλεαστέρας ειδικός σε θέματα υγείας. Επί σειρά ετών ήταν συνεργάτης της Όπρα Γουίνφρεϊ ενώ μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν πρωταγωνίστησε και στα δικά του τηλεοπτικά τοκ σόου. Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο υποψήφιος τότε για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε μάλιστα εμφανιστεί ως φιλοξενούμενος του τηλεπαρουσιαστή Οζ στο «The Dr. Oz Show».

Ως τηλε-ιατρός ο Οζ θα αποκτούσε λάμψη και δημοσιότητα. Παράλληλα ωστόσο, θα δεχόταν και επικρίσεις για κάποιες από τις απόψεις που εκείνος κατά καιρούς εξέφρασε μπροστά στις κάμερες, απόψεις τις οποίες πολλοί άλλοι ιατροί στις ΗΠΑ θα επέκριναν ως «αντεπιστημονικές». Ο ίδιος είχε, για παράδειγμα, σε κάποια στιγμή ζητήσει να απολυθεί και ο κορυφαίος σύμβουλος επί θεμάτων υγείας του Αμερικανού προέδρου, Άντονι Φάουτσι.   

Η περίπτωσή του ενδεχομένως να ακούγεται «τυπική» για τα δεδομένα του αμερικανικού τηλεοπτικού τοπίου.

Ο Μεχμέτ Οζ αποφάσισε όμως, εδώ και λίγους μήνες, να μπει δυναμικά στον χώρο της πολιτικής, διεκδικώντας μια θέση στην αμερικανική Γερουσία με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο 61χρονος τηλεαστέρας διεκδικεί το χρίσμα της ρεπουμπλικανικής παράταξης για τη θέση Γερουσιαστή που θα εκλέξει η πολιτεία της Πενσιλβάνια στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ο ίδιος μάλιστα ξεχωρίζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.   

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, θα έρχονταν όμως στο φως και άλλα στοιχεία γύρω από τους στενούς δεσμούς που εκείνος διατηρεί με την Τουρκία.   

Ο Μεχμέτ Οζ έχει διπλή υπηκοότητα: αμερικανική και τουρκική, όπως σημειώνει σε επικριτικό για εκείνον δημοσίευμα η Washington Post. Έχει μάλιστα υπηρετήσει και στον τουρκικό στρατό (για δύο χρόνια), ενώ μεγαλώνοντας, όλα τα καλοκαίρια του τα πέρναγε στην Τουρκία με την οποία συνεχίζει να διατηρεί «μυριάδες δεσμούς» όπως σημειώνει η Washington Post στο σχετικό άρθρο γνώμης (του συντάκτη Τζος Ρόγκιν).

Προχωρώντας μάλιστα ακόμη παραπέρα, η Washington Post υποστηρίζει πως εκείνος διατηρεί δεσμούς όχι απλώς με την Τουρκία γενικά αλλά και με «τον κόσμο του αυταρχικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» που «προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον και πέρα από αυτήν».

Ο Μεχμέτ Οζ, που ειρήσθω εν παρόδω είναι μουσουλμάνος, έχει δώσει το «παρών» τα τελευταία χρόνια σε εκδηλώσεις ομάδων στις ΗΠΑ, όπως είναι οι World Turkish Business Council (DTİK – DEİK), Turkish American National Steering Committee (TASC) και Diyanet Center of America (DCA), που έχουν συσχετιστεί με το καθεστώς Ερντογάν αλλά και με το «κυνήγι» επονομαζόμενων γκιουλενιστών και λοιπών επικριτών του Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος υποστηρίζει, αναφορικά με την τουρκική του υπηκοότητα, πως την διατηρεί για να μπορεί να επισκέπτεται τη μητέρα του που ζει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Washington Post ωστόσο, πολλοί αντιμετωπίζουν την εν λόγω διπλή υπηκοότητα ως δυνητική μελλοντική εστία ανησυχιών για τις αμερικανικές Αρχές.  

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως ο Ερντογάν έχει τον Οζ στο τσεπάκι. Ό,τι θέλει ο Ερντογάν, αυτό είναι που θα κάνει ο Οζ. Εάν μπει στη Γερουσία, θα είναι σαν το χέρι του Ερντογάν να βρίσκεται στη Γερουσία», καταγγέλλει από την πλευρά του ο γνωστός καλαθοσφαιριστής αστέρας του NBA Ενές Καντέρ Φρίντομ στον συντάκτη της Washington Post Τζος Ρόγκιν.

Ο ίδιος ο Μεχμέτ Οζ υπογραμμίζει πως δεν καμία πολιτική σύνδεση ή δέσμευση ή ιδιαίτερη σχέση με την Τουρκία του Ερντογάν, απορρίπτοντας όλες τις σχετικές κατηγορίες.

Την ίδια ώρα ωστόσο, πολλοί περνούν από κόσκινο τους οικονομικούς δεσμούς που εκείνος έχει ή μπορεί να έχει με επιχειρηματικά-πολιτικά συμφέροντα πίσω στην Τουρκία.

Κάποιοι μάλιστα θυμούνται (βλ. ενδεικτικό σχετικό δημοσίευσμα του ιστοχώρου National Review) ότι ο Οζ είχε συναντηθεί στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, από το 2014 και μετά, και με κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): με τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίτ Γκιούλ κ.ά., ενώ παράλληλα στο παρελθόν εκείνος είχε συνεργαστεί και με τις τουρκικές κρατικές αερογραμμές Turkish Airlines συμμετέχοντας σε διαφημίσεις τους καθώς και με την πλατφόρμα BiP της TURKCELL.