Μέτρα για διαχείριση της κρίσης

Σε συμφωνία για τη συγκρότηση ενός πυρήνα διαχείρισης της κρίσης που έχει ξεσπάσει εξαιτίας του επισιτισμού κατέληξαν τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί κατά τη διάρκεια της συνόδου για τα τρόφιμα, που πραγματοποιήθηκε στη Βέρνη της Ελβετίας.

Ο πυρήνας αυτός θα τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Μπαν Κι Μουν, ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Τζον Χολμς έχει αναλάβει τον συντονισμό του.

Η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε τις χώρες να μην απαγορεύσουν τις εξαγωγές τροφίμων, οι οποίες επιδεινώνουν το πρόβλημα της αύξησης στις τιμές των ειδών διατροφής.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Ρόμπερτ Ζέλικ, "ζητούμε από τις χώρες να μην κάνουν χρήση απαγόρευσης των εξαγωγών, καθώς οι έλεγχοι αυτοί ενθαρρύνουν τη συσσώρευση αποθεμάτων τροφίμων, την αύξηση των τιμών τους και τη στέρηση της τροφής από τους φτωχότερους πληθυσμούς στον κόσμο".

Ακόμα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της Ουκρανίας να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σιταριού, μέτρο που επέδρασε άμεσα στην πτώση της τιμής του προϊόντος. "Οι επόμενες λίγες εβδομάδες είναι καθοριστικές για τη διαχείριση της κρίσης στα τρόφιμα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ζέλικ, οι τιμές για το καλαμπόκι και το ρύζι θα παραμείνουν υψηλές και για το σιτάρι θα είναι σχετικά υψηλή. "Θεωρούμε ότι η δραματική κλιμάκωση της εκτίναξης στα ύψη των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως έχει εξελιχθεί σε μια πρωτοφανή πρόκληση παγκόσμιων αναλογιών και σε μια κρίση για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στον κόσμο, κυρίως τους φτωχότερους λαούς.

"Η πρόκληση έχει πολλαπλές συνέπειες με σοβαρότερη την κλιμάκωση μιας κρίσης για τους πιο ευάλωτους", τόνισε.
Πηγή: skai.gr