Κλείσιμο

Μεταστροφή για την αρμενική γενοκτονία

Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει διαβουλεύσεις με το Ισραήλ αναφορικά με μιάν ισχυρή εβραϊκή οργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία δηλώνει ότι οι αθρώοι σκοτωμοί των Αρμενίων, πριν σχεδόν 100 έτη, πρέπει να χαρακτηριστούν \"Γενοκτονία\", αναφέρεται στα μμε της Κωνσταντινούπολης.

Στα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν θέλει τις ερχόμενες ημέρες να συζητήσει το θέμα αυτό με τον ισραηλινό ομόλογό του, Εχουντ Ολμερτ.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ισραήλ, Ναμίκ Ταν, διέκοψε μάλιστα τις διακοπές του, προκειμένου να διατυπώσει αυστηρή κριτική στο θέμα της δήλωσης του \"Αντι-συκοφαντικού Συνδέσμου\" (ADL), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Ταν ανέφερε πως στερείται της οποιασδήποτε ιστορικής και νομικής θεμελίωσης ο ισχυρισμός του ADL, ότι είναι \"Γενοκτονία\" οι σκοτωμοί των Αρμενίων από το 1915 έως το 1918 από τους Τούρκους --την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Την 21η Αυγούστου, ο εθνικός διευθυντής του ADL Αμπρααμ Φόξμαν τόνισε ότι πάντοτε κατά το παρελθόν η οργάνωση της οποίας ηγείται στις ΗΠΑ \"περιέγραφε τα επώδυνα γεγονότα των ετών 1915-1918 που διέπραξε η Οθωμανική αυτοκρατορία σε βάρος των Αρμενίων, ως σφαγές και ωμότητες\".

Τώρα, όμως, \"κατόπιν περισυλλογής\", ο ADL έρχεται να συμμεριστεί την εκτίμηση, πως \"οι επιπτώσεις των ενεργειών αυτών ισοδυναμούν στην πράξη με Γενοκτονία. Αν υφίστατο τότε αυτός ο όρος, θα είχε αποκληθεί Γενοκτονία\" η εξόντωση των Αρμενίων κατ\'αυτό το χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε στη δήλωση του ADL.

Ο εθνικός διευθυντής του ADL πρόσθεσε ότι τρέφει ελπίδες ότι \"θα κατανοηθεί από την Τουρκία ότι είναι οι φίλοι της, που την καλούν να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και να εργαστεί στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης με τους Αρμενίους, πάνω σε αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο Ιστορίας\".

Πάντως, ο κ. Φόξμαν επέκρινε ταυτοχρόνως τα σχέδια του αμερικανικού Κογκρέσου, να υιοθετήσει απόφαση που να δηλώνει ως Γενοκτονία τους σκοτωμούς (των Αρμενίων). \"\"Δήλωσε δε ότι εαν γίνει αυτό, \"θα αποτελέσει μία αντιπαραγωγική παραπλάνηση, που δεν θα προωθήσει την συμφιλίωση Τούρκων και Αρμενίων\".

Ο ίδιος προειδοποίησε, ταυτοχρόνως, για τον κίνδυνο μία τέτοια απόφαση του Κογκρέσου να \"θέσει σε κίνδυνο την ισραηλιτική κοινότητα στην Τουρκία και την σπουδαία πολυμερή σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ-Ισραήλ\".

\"Στερείται ιστορικής και νομικής βάσης, ο χαρακτηρισμός των γεγονότων του 1915 ως γενοκτονία\", αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που αντιδρά στις νέες θέσεις που υιοθέτησαν τα εβραϊκά λόμπι των ΗΠΑ, για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Αμπρααμ Φόξμαν πρόεδρος της Antidefamation Leaque, (ADL) δήλωσε ότι \"η σφαγή των Αρμενίων από μουσουλμάνους Τούρκους ισοδυναμεί με γενοκτονία\", ανατρέποντας την πολιτική που επί δεκαετίες ακολουθούσε το εβραϊκό λόμπι. Και ο πρόεδρος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις ανέπτυξε τις ίδιες απόψεις σε άρθρο του στην Jerusalem Post.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει επίσης \"άδικη\" έναντι της εβραϊκής γενοκτονίας και της μνήμης των θυμάτων της την χρήση του όρου \"γενοκτονία\", για την περίπτωση του 1915 και των Αρμενίων. \"Αναμένουμε την ανασκευή των θέσεων αυτών\", καταλήγει η ανακοίνωση.

Η μεταστροφή των εβραϊκών λόμπι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να υιοθετήσει το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσεις για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, κάτι που η Τουρκία προσπαθεί επίμονα να αποφύγει για πολλές δεκαετίες.

Η μεταστροφή των εβραϊκών λόμπι στις ΗΠΑ αποδίδεται σε εσωτερικούς λόγους αμερικανικής πολιτικής.
Πηγή: skai.gr