Μετ` εμποδίων η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ινδονησία

Ισχυροί μετασεισμοί σημειώνονται στο νησί Νιάς της Ινδονησίας και σήμερα Πέμπτη, καθώς καταφθάνει βοήθεια από το εξωτερικό και σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ανασύρουν επιζώντες --και θύματα-- από τα συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν από το σεισμό 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Δευτέρα.
Τουλάχιστον τρεις ισχυρές δονήσεις συντάραξαν την περιοχή στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Σουμάτρας, ο ένας εκ των οποίων είχε μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ. Έως και 2.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από το σεισμό ενώ πολλοί ακόμη είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο επίσημος απολογισμός, πάντως, κάνει λόγο για 620 νεκρούς.
Στην περιοχή αναμένεται αργότερα σήμερα το πρωί ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο.
Εκατοντάδες Ινδονήσιοι στρατιώτες μετέχουν στις σωστικές προσπάθειες. Νωρίς σήμερα το πρωί, Γάλλοι πυροσβέστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανή μια γυναίκα από τα συντρίμμια του σπιτιού της, 48 ώρες μετά το καταστροφικό πλήγμα του εγκέλαδου.
Ανθρωπιστική βοήθεια
Μετ` εμποδίων η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ινδονησία, μετά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου. Οι κατεστραμμένες υποδομές, αλλά και η κακοκαιρία δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τη διανομή της βοήθειας, σε τρόφιμα, φάρμακα και νερό.
Στο νησί έφθασαν επίσης Αυστραλοί νοσοκόμοι, ενώ αναμένεται και άλλη βοήθεια από πλευράς της Καμπέρα, όπου ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ έκανε λόγο για «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση» στο Νιάς. Εξ άλλου, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Αυστραλών υπηκόων που αγνοούνται από το σεισμό μειώθηκε σε 3 από 15. Τρία ελικόπτερα Σινούκ της Σινγκαπούρης μετέχουν επίσης στις σωστικές προσπάθειες, μεταφέροντας τους βαρύτερα τραυματισμένους στην ενδοχώρα της Σουμάτρας. Το αμερικανικό νοσοκομειακό σκάφος Μέρσυ και το πλοίο υποστήριξης και ανεφοδιασμού Νιάγκαρα Φωλς, με τρία ελικόπτερα, αναμένονται στα ανοικτά του Νιάς εντός έξι ημερών. Ιάπωνες νοσοκόμοι αναμένονται σύντομα. Ενώ ο ΟΗΕ εξέτρεψε πόρους από τη Σουμάτρα, που είναι η περιοχή που επλήγη περισσότερο από το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004, στο νησί Νιάς.
Μεγάλο μέρος του νησιού, που είχε τη φήμη ενός επίγειου παραδείσου για τους λάτρεις του σερφ, έχει ισοπεδωθεί.
Πηγή: skai.gr