Μεσολαβητής στο Ιράκ ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε πως ο ΟΗΕ θα διαδραματίσει στο εξής ρόλο μεσολαβητή στο Ιράκ με σκοπό να προωθήσει το διάλογο τόσο στο εσωτερικό ανάμεσα στα διάφορα ιρακινά κόμματα, όσο και στο εξωτερικό με τις γειτονικές χώρες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος 1770, το οποίο αναθέτει έναν αυξημένο ρόλο στην Αποστολή αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ (Manui), ο Μπαν απάντησε καταφατικά στο ερώτημα εάν ο ΟΗΕ θα ενεργήσει "ως μεσολαβητής".

Νωρίτερα, υπερψηφίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αμερικανικοβρετανικό σχέδιο απόφασης, σύμφωνα με το οποίο ο ρόλος της "αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ" αναβαθμίζεται.

Το κείμενο απόφασης αναφέρει ότι η βοήθεια "της αποστολής του ΟΗΕ" στο Ιράκ είναι ανθρωπιστική, υπερασπιστική για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, πολιτική, εκλογική, νομική, οικονομική, ακόμα και συνταγματική, με χαρακτήρα συμβουλευτικό.

Παράλληλα, στο κείμενο ωστόσο, επισημαίνεται η σημασία των ενόπλων δυνάμεων του "συνασπισμού" για την "Αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ".

Ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ, Χαμίντ αλ Μπαγιάτι, προχώρησε στις απαραίτητες διευκρινίσεις τονίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αντικατασταθούν από τις δυνάμεις του ΟΗΕ. "Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν ρόλο στρατιωτικό και για την ασφάλεια, ο ρόλος του ΟΗΕ θα είναι πολιτικός και ανθρωπιστικός".
Πηγή: skai.gr