Μέρκελ σε DW: Προσφυγικό και πανδημία οι μεγαλύτερες προκλήσεις της 16ετούς θητείας μου

Την προσφυγική κρίση και την πανδημία του νέου κορονοϊού αναδεικνύει η απερχόμενη καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις της 16ετούς θητείας της σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle. Η κυρία Μέρκελ, η οποία το 2015 είχε πει «θα τα καταφέρουμε», για το προσφυγικό, εκφράζει τώρα την πεποίθηση ότι «τα καταφέραμε». Για τη ζωή «μετά την πολιτική» δεν θέλει ακόμη να μιλήσει. Όσο για τη ζωή χωρίς τη Μέρκελ: θα συνηθίσουμε, λέει.

«Τα δύο γεγονότα τα οποία θεωρώ ότι αποτελούσαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν πρώτον ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που έφθασαν εδώ το 2015 – δεν θέλω να μιλάω για κρίση, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι – και δεύτερον η πανδημία του κορονοϊού. Ίσως αυτές να ήταν οι κρίσεις στις οποίες είδαμε ξεκάθαρα πώς οι άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα και πώς οι ανθρώπινες ζωές κρέμονται από μια κλωστή. Για μένα, αυτές ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις», είπε η κυρία Μέρκελ στη Deutsche Welle λίγο πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία.

Κληθείσα να σχολιάσει την διάσημη πλέον δήλωσή της για το προσφυγικό από το 2015, «θα τα καταφέρουμε», η καγκελάριος παραδέχεται ότι «δεν πήγαν όλα όπως θα έπρεπε, αλλά ήταν μεγάλη επιτυχία το πόσοι πρόσφυγες έγιναν δεκτοί στη Γερμανία και πόσοι ζουν και εργάζονται ακόμη στη χώρα». «Ναι, τα καταφέραμε. Και εννοώ ‘εμείς’, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Γερμανία που βοήθησαν να τα καταφέρουμε», προσθέτει.

Αναφερόμενη στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η Άγγελα Μέρκελ δηλώνει μεν υπερήφανη για την σταδιακή απολιγνιτοποίηση της Γερμανίας, εκφράζει ωστόσο την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι το μέχρι τώρα αποτέλεσμα της πολιτικής για το κλίμα δεν είναι ικανοποιητικό. «Χρειαζόμαστε πάντα πλειοψηφίες για τις αποφάσεις μας. Είναι κάτι που το συζητώ συχνά με ακτιβιστές. Λένε ‘πρέπει να κάνετε αυτό τώρα’ και εγώ λέω ‘μα χρειάζομαι πλειοψηφία’. Υπήρχαν μεγάλες απαιτήσεις από την κοινωνία και πολλοί φόβοι. Υπήρξα πάντα προσηλωμένη σε αυτούς τους στόχους και πάλι δεν μπορώ να πω σήμερα ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό», επισημαίνει, ενώ ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει πιο γρήγορα στους στόχους για το κλίμα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών και πιθανότατα επόμενου καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) μαζί της στην πρόσφατη Σύνοδο των G20 στη Ρώμη, η Άγγελα Μέρκελ δηλώνει ότι «ήταν σημαντικό να δείξουμε ότι η νυν Καγκελάριος και ο πιθανός διάδοχός της συνεργάζονται καλά». Αυτό στέλνει «ένα καθησυχαστικό μήνυμα σε έναν μάλλον ταραγμένο κόσμο. Θεώρησα ότι αυτό ήταν το σωστό», τονίζει.

Η κυρία Μέρκελ ερωτήθηκε μεταξύ άλλων και για το τι θα κάνει όταν αποχωρήσει από την καγκελαρία, για να επαναλάβει για μία ακόμη φορά ότι δεν γνωρίζει, καθώς θα επιθυμούσε ένα διάστημα ηρεμίας. «Θέλω να δω τι θα έρθει στο μυαλό μου να κάνω», πρόσθεσε και ανέφερε ότι θα ήθελε πολύ να διαβάσει και να κοιμηθεί. Σε ό,τι αφορά το ότι για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια θα είναι κάποιος άλλος καγκελάριος, η κυρία Μέρκελ λέει απλά: «θα συνηθίσετε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ