Μέρκελ: Νέες κυρώσεις στο Ιράν

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι πρέπει να "είμαστε έτοιμοι για την επιβολή των νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν", αν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτύχουν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ντι Βελτ.

To Ιράν "απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ, η οποία για μένα ως καγκελαρίου της Γερμανίας ουδέποτε θα είναι διαπραγματεύσιμη", δήλωσε η Μέρκελ.

"Το Ιράν παραβίασε τις δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αγνόησε τους στόχους που έχουν οριστεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.  Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι στον κίνδυνο. Oφείλουμε επίσης να είμαστε έτοιμοι να αποφασίσουμε νέες κυρώσεις αν το Ιράν δεν συμμορφωθεί", πρόσθεσε.

Η Μέρκελ δεν ανέφερε εντός ποιου πλαισίου οι νέες κυρώσεις θα πρέπει, κατά τη γνώμη της, να αποφασιστούν, ενώ το Παρίσι και η Ουάσινγκτον πιέζουν για την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ. Η Γερμανία διατηρεί επιφυλακτική στάση όπως και η Ιταλία.

Η γερμανίδα καγκελάριος συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κυρίως για το θέμα του ιρανικού προγράμματος.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Κίνα και η Ρωσία αντιτίθενται στην επιβολή νέων κυρώσεων που θα εξαναγκάσουν το Ιράν να τερματίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου, οι οποίες μπορεί να αποκρύπτουν ένα στρατιωτικό πρόγραμμα.

Τη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι αναμένεται ύστερα από πρόταση της Γαλλίας, να ανοίξουν το δρόμο για κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, χωρίς τα Ηνωμένα Έθνη. Ένα κείμενο θα υποβληθεί προς έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σχέδιο του κειμένου οι 27 δηλώνουν "σύμφωνοι ώστε η ΕΕ να εξετάσει ποια επιπλέον μέτρα ενδεχομένως θα λάβει για να υποστηρίξει τη διαδικασία στον ΟΗΕ και τους στόχους της διεθνούς κοινότητας".

Οι έξι μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία) θα συνεδριάσουν την Τετάρτη, στο Βερολίνο με θέμα την πρόοδο των διπλωματικών προσπαθειών στην ιρανική κρίση.
Πηγή: skai.gr