Κλείσιμο

Μέρκελ: Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει τον Νίγηρα κατά της τρομοκρατίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγγελα Μέρκελ, υποσχέθηκε χθες Πέμπτη ότι η χώρα της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Νίγηρα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

«Ξέρουμε πως οι προκλήσεις γίνονται μεγαλύτερες κάθε μέρα», σημείωσε η κυρία Μέρκελ στη διάρκεια συνάντησής της με τον πρόεδρο του Νίγηρα, τον Μοαμέντ Μπαζούμ, στο Βερολίνο.

Διαβεβαίωσε τον ηγέτη της αφρικανικής χώρας πως η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό της, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη στρατιωτική συμμαχία G5 των κρατών του Σαχέλ.

Ο κ. Μπαζούμ ευχαρίστησε την καγκελάριο, σημειώνοντας ότι η Γερμανία έχει γίνει πλέον ένας από τους βασικούς εταίρους του Νίγηρα στο πεδίο της ασφάλειας. «Εκτιμάμε ιδίως την ευελιξία στη συνεργασία μας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, η κυρία Μέρκελ μίλησε για «μεγάλες προκλήσεις» στο Τσαντ και στο Μαλί.

«Είμαστε ικανοποιημένοι διότι στον Νίγηρα μια σταθερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία σας, κ. πρόεδρε, επιτελεί το έργο» που απαιτείται «υπό δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Μοαμέντ Μπαζούμ.

Ο κ. Μπαζούμ, που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο, ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο, λίγο καιρό μετά την αποτυχημένη απόπειρα να επιβληθεί στρατιωτική χούντα.

Η ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου, του πρώην υπουργού Εξωτερικών του Νίγηρα, σηματοδότησε την πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας στην ιστορία της αφρικανικής χώρας.

Ο Νίγηρας αποτελεί χώρα διέλευσης μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική που προσπαθούν να φθάσουν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνοντας τον διάπλου της Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ ασκεί πίεση στη Νιαμέ να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων.

Διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις δρουν στην περιοχή του Σαχέλ, από τις οποίες κάποιες ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα, άλλες στο Ισλαμικό Κράτος. Ο Νίγηρας είναι συμβαλλόμενο μέρος στην στρατιωτική αντιτζιχαντιστική συμμαχία G5 μαζί με το Μαλί, τη Μαυριτανία, το Τσαντ και την Μπουρκίνα Φάσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ