Μερική άρση εμπάργκο σε Κύπρο: Τα «μη φονικά όπλα» κι η σημασία τους

Μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην Κύπρο, η είδηση της μερικής άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς τη χώρα.

Η εξέλιξη ήρθε το βράδυ της Τρίτης 01/09/2020 δια στόματος των Μάθιου Πάλμερ και Μάηκ Μίλερ κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησαν στους Έλληνες ανταποκριτές στις ΗΠΑ.

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ανατολική Μεσόγειο ως ένα στρατηγικό χώρο στον οποίο ανταγωνίζονται να επηρεάσουν θετικά, κατά τρόπο συνεπή με την εθνική τους στρατηγική ασφαλείας, εργαζόμενες από κοινού με τους εταίρους στην περιοχή, συμπεριλαμβανόμενης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνέδεσε επίσης την απόφαση με τις επισκέψεις αμερικανικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια, τα προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων στρατιωτικών, την παρουσία Κύπριου στρατιωτικού ακόλουθου. 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μίλλερ, οι αποφάσεις για τα μη φονικά στρατιωτικά συστήματα που θα πωλούνται θα λαμβάνονται χωριστά για κάθε περίπτωση, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Τι εννοούμε όταν λέμε «μη φονικά όπλα»

Η μερική άρση θα ισχύει για ένα χρόνο – με δυνατότητα ανανέωσης - και θα αφορά «μη φονικά» (non lethal) συστήματα. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ σημείωσαν ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ θα είναι βήμα – βήμα, δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε σηματοδοτεί αλλαγή στην πάγια αμερικανική θέση στο Κυπριακό.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το ποια είναι τα φονικά και μη φονικά όπλα, ο Μάικ Μίλερ είπε ότι οι κανονισμοί δεν δίνουν επίσημο ορισμό, ωστόσο όλοι που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία γνωρίζουν ποια είναι και ποια δεν είναι. Μάλιστα απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, ο Μάθιου Πάλμερ είπε πως σίγουρα στα μη φονικά δεν θα περιλαμβάνονταν αεροσκάφη F-35.

Το SigmaLive συνομίλησε με τον Συνταγματάρχη εν αποστρατεία Άντη Λοίζου, ο οποίος ανέφερε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα το οποίο ωστόσο θα πρέπει να τύχει σωστής αξιοποίησης. Πρόσθεσε ότι αποτελεί μια επιτυχία της Κυβέρνησης τόνισε όμως ότι δεν είναι εύκολο για μια χώρα όπως η Κύπρος, με τα οικονομικά προβλήματα που την διέπουν, να ενταχθεί στο αμερικανικό οπλοστάσιο. Η χώρα διαθέτει ήδη ένα οπλοστάσιο, υπογράμμισε ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία.

Σε ερώτηση για το τι εννοούμε όταν λέμε «μη φονικά όπλα» ο κος Λοίζου είπε ότι δεν εννοούμε άρματα και πυροβόλα όπλα όταν μιλάμε για «μη φονικά όπλα». Ενδεχομένως να πρόκειται για κάμερες, ραντάρ, ελικόπτερα έρευνας – διάσωσης, θερμικές κάμερες, είπε ο κος Λοίζου.

Σχετική αναφορά εξάλλου στο Joint Intermediate Force Capabilities Office για το  εν λόγω πρόγραμμα των ΗΠΑ καταγράφει ότι σ΄ αυτό περιλαμβάνονται ηχοβολιστικές συσκευές, συσκευές απομακρυσμένης ανάπτυξης καθώς και άλλα περιφερειακά συστήματα.

Πηγή: sigmalive