Μεντβέντεφ σε Βρυξέλλες: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για τις κυρώσεις

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας για διάλογο με τις Βρυξέλες σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μεντβέντεφ μιλώντας στο κοινοβούλιο της Σερβίας ανέφερε ότι «η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Τόνισε ότι οι σχέσεις που έχει η χώρα του με την Σερβία θα πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο και ευχαρίστησε την σερβική πολιτική ηγεσία «που τηρεί στάση αρχής και δεν συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι με αφορμή την επέτειο των 75 ετών από την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, που επετεύχθη από του Παρτιζάνους του Τίτο με την βοήθεια του Κόκκινου Στρατού στις 20 Οκτωβρίου του 1944.

Στην ομιλία του στη βουλή ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Κοσόβου. Υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της διακήρυξης 1244 του 1999, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε απαραίτητη υποστήριξη για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Σερβίας» διεμήνυσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ από το βήμα της βουλής και απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν παρέστησαν με δεδομένο ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϋκοτάρουν εδώ και έξι μήνες τις εργασίες του κοινοβουλίου.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αμέσως μετά την άφιξη του, σήμερα το μεσημέρι, στο Βελιγράδι, όπου στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε η πρωθυπουργός της Σερβίας 'Ανα Μπέρναμπιτς, μετέβη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Batajnica και μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρακολούθησαν στρατιωτική επίδειξη επίλεκτων μονάδων του στρατού και της πολεμικής αεροπορίας. Στην ομιλία του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ρωσία «για την βοήθεια της στον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων των σερβικών ενόπλων δυνάμεων».

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας επισκέφθηκε επίσης το μνημείο των απελευθερωτών του Βελιγραδίου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων σοβιετικών στρατιωτών. Αργά το απόγευμα διεξήχθησαν οι κατ ιδίαν συνομιλίες του Ντμίτρι Μενβέντεφ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην συνάντηση αυτή κυριάρχησαν τα οικονομικά θέματα όπως, η ολοκλήρωση του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish stream» που διασχίζει την Σερβία σε μήκος 402 χιλιομέτρων και η υπογραφή στα τέλη Οκτωβρίου της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Σερβία και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Μετά τη ολοκλήρωση της συνάντησης Βούτσιτς-Μεντβέντεφ υπεγράφησαν έντεκα συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Σημαντικότερες θεωρούνται η σύμβαση για το εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει το Βελιγράδι με το λιμάνι Μπαρ στο Μαυροβούνιο και η σύμβαση για την δημιουργία κέντρου πυρηνικών ερευνών στο Βελιγράδι που είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη στη Σερβία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Ιανουάριο.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ