Κλείσιμο

Μεντβέντεφ: Δίνουμε σιτάρι, αλλά χωρίς κυρώσεις– Η Δύση επιδίδεται σε διαγωνισμό «ρωσοφοβίας»

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξάγει σιτάρι, αλλά δεν θέλει να το κατασχέσουν, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξάγει σιτηρά, αλλά πρέπει να εξαιρεθεί από οποιεσδήποτε κυρώσεις, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νμτίτρι Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξάγει σιτάρι, αλλά δεν θέλει να το κατασχέσουν, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορώντας τους δυτικούς ηγέτες ότι επιδίδονται σε «διαγωνισμό ρωσοφοβίας». 

«Θέλουν (οι δυτικές χώρες) να εξάγουμε σιτάρι, για παράδειγμα, για να το κατασχέσουν μετά;» διερωτήθηκε. Αυτό το σενάριο, είπε, είναι «αδύνατο».

Σύμφωνα με τα λόγια του, η παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί «ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον δυτικό κόσμο».

«Μάς λένε "προχωρήστε και εξάγετε", αλλά, την ίδια στιγμή, τα εμπορικά μας πλοία δεν εξυπηρετούνται και γίνονται προσπάθειες για κατάσχεση της περιουσίας μας», συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Το ερώτημα είναι πώς θα το μεταφέρουμε (το σιτάρι) και αν θα επηρεαστεί από τις κυρώσεις. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο τους, στο γήπεδο της Δύσης» είπε ο Μεντβέντεφ.

Σύνηθες φαινόμενο η αχαλίνωτη ρωσοφοβία 
 


Προέτρεψε επίσης να αρθούν οι «ανόητες κυρώσεις σχετικά με τα λιπάσματα». «Επιβάλλουν πρώτα κυρώσεις και μετά φοβούνται και τις άρουν. Γιατί; Επειδή συνειδητοποιούν ότι σε αυτήν την κατάσταση, τίποτα δεν θα γίνει» είπε ο Μεντβέντεφ.

«Όσοι παίρνουν αποφάσεις για την επιβολή περιορισμών θα πρέπει να καθοδηγούνται από την κοινή λογική, όχι την αχαλίνωτη ρωσοφοβία, η οποία έγινε σύνηθες φαινόμενο στην πλειονότητα των (δυτικών) χωρών: στο εξωτερικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη, της οποίας οι πολιτικοί ηγέτες φαίνεται να συμμετέχουν σε κάποιου είδους διαγωνισμό για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος ρωσοφόβος».

Επέμεινε ότι η κατάσταση (με τη μείωση) των τροφίμων στον πλανήτη άρχισε να επιδεινώνεται πριν από περίπου πέντε ή επτά χρόνια και δεν ευθύνεται γι' αυτό η Ρωσία. «Αυτό οφείλονταν σε πολλούς λόγους - μακροοικονομικούς λανθασμένους υπολογισμούς, κακές συγκομιδές, κλιματικές αλλαγές, αποφάσεις που ελήφθησαν από ορισμένες κυβερνήσεις που μερικές φορές δεν ήταν πολύ σωστές. Από τότε ξεκίνησαν όλα» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας. 

Είπε ότι είχε συζητήσει αυτά τα θέματα με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα. «Παρεμπιπτόντως, όσον αφορά τον αριθμό και τον πληθυσμό, οι φιλικές χώρες ξεπερνούν αυτές που είναι επί του παρόντος εχθρικές προς το κράτος μας» υποστήριξε.


 

Πηγή: skai.gr