Μεξικό: Πάνω από 1.000 μετανάστες με προορισμό τις ΗΠΑ εμβολιάστηκαν στην Τιχουάνα

Περισσότεροι από χίλιοι μετανάστες που έχουν στόχο να φτάσουν στις ΗΠΑ εμβολιάστηκαν χθες κατά της Covid-19 μέσω μιας προσπάθειας που έγινε για πρώτη φορά και κατέστη δυνατή μέσω μιας ιδιωτικής δωρεάς εμβολίων από μια αμερικανική εταιρεία.

Περίπου 1.200 μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από την Κεντρική Αμερική, έλαβαν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στην παραμεθόρια πόλη Τιχουάνα, δήλωσε ο Γκούσταβο Μπάντα, διευθυντής του καταφυγίου Ambassadors of Jesus. Αρνήθηκε να δώσει το όνομα του δωρητή.

«Αυτό είναι θετικό, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει», δήλωσε ο Μπάντα. «Ήταν εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιαστούν οι μετανάστες επειδή είμαστε καταφύγιο μακράς διαμονής όπου οι μετανάστες ενδέχεται να περάσουν πολλούς μήνες, ακόμη και ένα χρόνο».

Το Reuters επικοινώνησε με αρκετά άλλα καταφύγια που στεγάζουν μετανάστες και δεν βρήκε άλλες περιπτώσεις μεταναστών που έλαβαν κάποιο εμβόλιο κατά της Covid-19.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση καθώς περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα σύνορα των ΗΠΑ. Οι αρχές στο Μεξικό, τις ΗΠΑ και σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής έχουν αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στα σύνορα τους τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση του Μεξικού, η οποία έχει ήδη λάβει από τις ΗΠΑ δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, προσθέτοντας στις υπάρχουσες προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19 που διαθέτει, δήλωσε ότι μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ για τον εμβολιασμό ανθρώπων στα κοινά σύνορα των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις πρόκειται να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης σε συνομιλίες που θα έχουν την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ