Μεξικό: Έβδομη δολοφονία δημοσιογράφου μέσα στο έτος

Μεξικανός δημοσιογράφος έπεσε νεκρός από σφαίρες χθες Δευτέρα, έγινε ο τρίτος εργαζόμενος σε ΜΜΕ που δολοφονείται μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα στην πατρίδα του, κατήγγειλαν ΜΚΟ υπεράσπισης του Τύπου.

«Θρηνούμε τον θάνατο του Ίσραελ Βάσκες, δημοσιογράφου στη Σαλαμάνκα», στο βορειοδυτικό Μεξικό, «ο οποίος δολοφονήθηκε (χθες Δευτέρα) το πρωί», ανέφεραν οι οργανώσεις Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ) και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

Ο Ίσραελ Βάσκες, δημοσιογράφος που εργαζόταν στην ηλεκτρονική εφημερίδα El Salmantino, στη Σαλαμάνκα, έκανε ρεπορτάζ για τον εντοπισμό ανθρωπίνων λειψάνων στην πολιτεία Γουαναχουάτο (κεντρικό Μεξικό), η οποία έχει γίνει διαβόητη καθώς μαίνεται σε αυτή η βία συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, όταν δολοφονήθηκε, σύμφωνα με τις δύο ΜΚΟ.

Είναι ο τρίτος δημοσιογράφος που δολοφονείται μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα στο Μεξικό και ο έβδομος το 2020, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι Αρχές στην πολιτεία Γουαναχουάτο δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να επιβεβαιώσουν τη δολοφονία και να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η CPJ θρηνεί τον θάνατο του Ίσραελ Βάσκες Ρανχέλ, δημοσιογράφου στη Σαλαμάνκα, ο οποίος δολοφονήθηκε (χθες) το πρωί. Είναι ο τρίτος ρεπόρτερ που δολοφονείται στο Μεξικό μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα», ανέφερε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων μέσω Twitter.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταδίκασαν τη δολοφονία και προέτρεψαν τις μεξικανικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να προστατευθούν η οικογένεια και οι συνάδελφοι του Ίσραελ Βάσκες.

«Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα έχουν δολοφονηθεί τρεις δημοσιογράφοι, επτά φέτος, 17 σε έξι χρόνια — η κατάσταση είναι αξιοθρήνητη. Η βία στο Μεξικό, ειδικά εναντίον των δημοσιογράφων, δεν μειώνεται», υπογράμμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπαλμπίνα Φλόρες Μαρτίνες, εκπρόσωπος της RSF στο Μεξικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ