Μεξικό: Ένοπλοι απήγαγαν 22 επιβάτες λεωφορείου

Είκοσι δύο είναι οι επιβάτες λεωφορείου που απήγαγαν ένοπλοι την περασμένη Πέμπτη στην Πολιτεία Ταμαουλίπας κι εκτιμάται πως ενδέχεται να είναι μετανάστες, δήλωσε αξιωματούχος των πολιτειακών αρχών χθες Δευτέρα.

Οι ένοπλοι άφησαν τους υπόλοιπους επιβάτες να φύγουν. Προηγουμένως, ανάγκασαν τον οδηγό του λεωφορείου να σταματήσει.

Δεν υπήρξε ουδεμία καταγγελία προς τις μεξικανικές αρχές από μέλη των οικογενειών των είκοσι δύο προσώπων που αγνοούνται, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι επρόκειτο για μετανάστες, δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Ταμαουλίπας, ο Λουίς Αλμπέρτο Ροδρίγκες.

«Δεν έγιναν καταγγελίες, δεν υπήρξαν συγγενείς οι οποίοι να υπέβαλαν αναφορές περί εξαφάνισης δικών τους», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Ροδρίγκες, οι αρχές μετά την έρευνα που διενεργήθηκε διαπίστωσαν ότι απήχθησαν 22 άνθρωποι κι όχι 19, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.

Η Ταμαουλίπας είναι μια από τις Πολιτείες όπου οι αρχές καταγράφουν τη δράση συμμοριών που προχωρούν σε αθρόες απαγωγές, συχνά με σκοπό να αναγκάσουν τα θύματα να ενταχθούν στις τάξεις τους.

Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν κηρυχθεί αγνοούμενοι στο Μεξικό, κατά επίσημα στοιχεία. Σε πολλές από τις υποθέσεις, οι εξαφανίσεις συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η Ταμαουλίπας μαστίζεται από τη δράση των συμμοριών που συγκρούονται για τον έλεγχο εδαφών και οδών διακίνησης ναρκωτικών. Δύο καρτέλ, αυτό του Κόλπου και αυτό των Σέτας, είναι ενεργά σε αυτή την Πολιτεία του βορειοανατολικού Μεξικού, που γειτονεύει με το Τέξας. Αμφότερα έχασαν μέρος της δύναμής τους εξαιτίας των συλλήψεων των επικεφαλής τους, κάτι που ευνόησε την ανάδυση μικρότερων, πιο αιμοδιψών συμμοριών.

Τον Αύγουστο του 2010, 72 παράτυποι μετανάστες από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική δολοφονήθηκαν από τη συμμορία των Σέτας σε ένα αγρόκτημα στην Ταμαουλίπας. Έναν χρόνο αργότερα, σχεδόν 200 πτώματα, πολλά από τα οποία ανήκαν σε Μεξικανούς, βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στην ίδια Πολιτεία.

Δεν έχει υπάρξει ως τώρα ανάληψη ευθύνης για την απαγωγή των επιβατών του λεωφορείου, που εκτελούσε δρομολόγιο από το Ταμπίκο προς τη Σιουδάδ Ρεϊνόσα.