Μεξικό: Αιματοβαμμένες βουλευτικές εκλογές - Πέντε δολοφονίες στην Τσιάπας

Πέντε άνθρωποι δολοφονήθηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα στη νότια μεξικανική πολιτεία Τσιάπας, όπου συμμετείχαν στην οργάνωση των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε η εισαγγελία της πολιτείας.

Η επίθεση διαπράχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς υπάλληλοι του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου (INE) παρέδιδαν κάλπες στον δήμο της κοινότητας Πουέμπλο Νουέβο Σολισταουακάν, στο βόρειο τμήμα της Τσιάπας.

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε αξιωματούχους της εκλογικής επιτροπής, τραυματίζοντας αυτόν που θα διηύθυνε την εκλογική διαδικασία, πάντα σύμφωνα με την εισαγγελία.

Κάτοικοι πρόσφεραν φροντίδες στον τραυματία και τον επιβίβασαν σε αυτοκίνητο για να τον πάνε σε ιατρικό κέντρο, όμως καθ’ οδόν έπεσαν σε ενέδρα.

Οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν και τους πέντε επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, κατά τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εισαγγελία. Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να βρεθούν οι δράστες.

Οι βουλευτικές και τοπικές εκλογές στο Μεξικό διεξάγονται σε κλίμα βίας: έχουν δολοφονηθεί περίπου εκατό πολιτικοί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν άρχισε η προεκλογική εκστρατεία. Οι 36 εξ αυτών διεκδικούσαν δημαρχίες ή θέσεις σε δημοτικά συμβούλια, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Etellekt.

Η κυβέρνηση αποδίδει τους περισσότερους από τους φόνους αυτούς σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και προσπαθούν να επεκτείνουν τις σφαίρες επιρροής τους.

Περίπου 95 εκατ. ψηφοφόροι καλούνταν χθες Κυριακή να ψηφίσουν στις εκλογές. Τα εκλογικά τμήματα επρόκειτο να κλείσουν στις 02:00 (ώρα Ελλάδας).

Οι ενδιάμεσες εκλογές αυτές, στο μέσον της θητείας του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, θα αναδείξουν τα 500 μέλη της Κάτω Βουλής, 15 (από τους 32) κυβερνήτες και κάπου 20.000 τοπικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ