Μειωμένη κατά 50% η συμμετοχή στα «κίτρινα γιλέκα», πάνω από 100 συλλήψεις

Μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα και μικρής έκτασης επεισόδια καταγράφηκαν στην Γαλλία το πέμπτο Σάββατο κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων».

Καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας στους δρόμους βάδισαν περίπου 66.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις βραδινές εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, μισοί συγκριτικά με τους 126.000 που είχαν καταγραφεί την ίδια ώρα το προηγούμενο Σάββατο. Και οι μετρήσεις των απογευματινών ωρών έδειχναν παρόμοια δυναμική.

Στο Παρίσι, όπου τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα εκτυλίχθηκαν βίαιες οδομαχίες, οι συμμετέχοντες δεν υπερέβησαν τους 3.000, ενώ οι ταραχές ούτε κλιμακώθηκαν ούτε εξαπλώθηκαν.

Οι Αρχές προέβησαν ωστόσο σε τουλάχιστον 168 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 115 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Προσαγωγές έχουν γίνει και στις πόλεις Ναντ, Μπορντό και Μασσαλία.

Ενδεικτικό είναι ότι οι 69.000 αστυνομικοί που είναι επί ποδός σε όλη την επικράτεια είναι σχεδόν διπλάσιοι των διαδηλωτών.

Η συμμετοχή κατά πάσα πιθανότητα επηρεάστηκε από την τρομοκρατική επίθεση της Τρίτης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, όπου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Το χτύπημα άλλαξε ριζικά την πολιτική «θερμοκρασία» στην Γαλλία.

Πρόκειται επίσης για τις πρώτες κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε σειρά μέτρων στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την λαϊκή οργή που έχουν προκαλέσει οι δημοσιονομικές και κοινωνικές πολιτικές που ακολουθεί.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε πως ο βασικός μισθός θα αυξηθεί κατά 100 ευρώ από τις αρχές του επόμενου έτους, θα καταργηθεί η φορολόγηση των υπερωριακών ωρομισθίων και δεν θα αυξηθούν οι φόροι στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Δεν αποκλείεται επίσης μέρος των «κίτρινων γιλέκων» να αποφάσισε να μην λάβει μέρος σήμερα ως αντίδραση στην βία των προηγούμενων εβδομάδων. Το κίνημα δεν διαθέτει επικεφαλής ή συντονιστές και αποτελείται από ομάδες που έχουν διαφορετικές πολιτικές ατζέντες.
Πηγή: skai.gr