Μέι: Θα βγούμε από την ΕΕ, αλλά βουλευτές προσπαθούν να μην το επιτρέψουν

Ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας του Brexit από το κοινοβούλιο θα προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητα και διχασμό, προειδοποίησε η Τερέζα Μέι απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών του ραδιοφώνου του BBC το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Αν πηγαίναμε πίσω στην ΕΕ ζητώντας νέα συμφωνία, δε νομίζω ότι θα μας έδιναν μία καλύτερη συμφωνία», συμπλήρωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Απέφυγε να λάβει σαφή θέση μεταξύ του ‘no deal’ ή της αποτροπής του Brexit ως «σχέδιο Β», όπως ήταν μία από τις ερωτήσεις που τέθηκαν. Επανέλαβε πάντως ότι το Brexit θα συμβεί.

«Για μένα προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει το Brexit, διότι πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση (του δημοψηφίσματος). Σε ό,τι με αφορά, το Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019. Αλλά υπάρχουν φωνές στο κοινοβούλιο που θέλουν να εμποδίσουν το Brexit», είπε η πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι δουλειά της είναι να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία. «Πρέπει να επικεντρωθούν στο αν είναι καλή για τη χώρα και αν υλοποιεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι θεωρεί πως είναι η σωστή συμφωνία για τους Βρετανούς διότι υλοποιεί τη βούληση των πολιτών και φροντίζει για το μέλλον της χώρας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών από την ΕΕ και στη διατήρηση της συνεργασίας με την ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας.

Στο ερώτημα αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που η συμφωνία του Brexit δεν περάσει από το κοινοβούλιο, η απάντησή της ήταν: «Δεν πρόκειται για μένα. Δε σκέφτομαι τον εαυτό μου, αυτό που σκέφτομαι και με κινητοποιεί είναι να πετύχω μία καλή συμφωνία για τη χώρα».

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι η χώρα θα είναι σε καλύτερη θέση εντός ή εκτός ΕΕ, απάντησε ότι «δε θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας» με το Brexit, ότι πραγματικά πιστεύει πως οι καλύτερες ημέρες έρχονται για τη χώρα, αλλά και ότι εν τέλει το αν η χώρα θα είναι σε καλύτερη θέση ή όχι εξαρτάται από τι θα κάνει για την ευημερία και την οικονομία της. «Αφορά λιγότερο το αν θα είμαστε εντός ή εκτός της ΕΕ», συμπλήρωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις παραιτήσεις υπουργών, αλλά είπε ότι ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του.

Νωρίτερα, ο προσφάτως παραιτηθείς υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η προτεινόμενη συμφωνία του Brexit που εξασφάλισε η κα Μέι είναι «ακόμα χειρότερη» από την παραμονή στην ΕΕ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο