Megxit: Αυτό ήταν το παρασκήνιο της Βασιλικής σύσκεψης - Τι θα γίνει με τους τίτλους

Επιμέλεια: Άννα Μαρούλη

H χθεσινή βασιλική σύσκεψη κορυφής στο Σάντριγχαμ μεταξύ του Χάρι, του Γουίλιαμ, του Κάρολου και της Βασίλισσας κατέληξε με την έγκριση της τελευταίας  σε αυτό που επιθυμεί ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ. Στην απόφαση μεταξύ άλλων η Ελισάβετ αναφέρεται σε μία «μεταβατική περίοδο» κατά την οποία θα περνούν χρόνο τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στον Καναδά. 

Το παρασκήνιο του Βασιλικού συμβουλίου

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Daily Mail, Richard Kay και σχετικής δημοσίευσης, αυτό ήταν το παρασκήνιο της συνάντησης:

•    Ο Πρίγκιπας Χάρι έφτασε δύο ώρες νωρίτερα για να εξασφαλίσει μια προσωπική συνάντηση με την γιαγιά του και να της μιλήσει για το θέμα ιδιαιτέρως 
•    Η Μέγκαν τελικά βρέθηκε εκτός των συζητήσεων με την οικογένεια και δεν συμμετείχε στο οικογενειακό συμβούλιο, μέσω τηλεφώνου, από τον Καναδά, όπου βρίσκεται, διότι θεωρήθηκε πως δεν ήταν ασφαλές και υπήρχε ο φόβος η συζήτηση να διαρρεύσει. Όπως τόνιζαν πηγές από το Παλάτι κανείς δεν γνώριζε ποιος άλλος θα άκουγε από το Βανκούβερ όπου βρίσκεται η Μέγκαν. «Αυτή ήταν μια άκρως απόρρητη οικογενειακή συζήτηση και όχι μια ανοικτή διάσκεψη», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
•    Πηγές κοντά στον πρίγκιπα Κάρολο είπαν ότι προειδοποίησε τον Χάρι ότι δεν έχει «απεριόριστους πόρους» για να στηρίξει τον νέο τρόπο ζωής του. «Δεν θα έχει απεριόριστους πόρους. Ο Χάρι πρέπει να το ξέρει αυτό», επισημάνθηκε χαρατκηριστικά. 
•    Η οικογενειακή σύσκεψη διεξήχθη σε ένα «ήρεμο» περιβάλλον 

Η στεναχώρια της Βασίλισας Ελισάβετ

Η ανακοίνωση της Βασίλισσας δεν κρύβει την στεναχώρια και απογοήτευση της. «Παρότι θα τους προτιμούσανε να παραμείνουν πλήρους απασχόλησης Μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, σεβόμαστε και κατανοούμε την επιθυμία τους να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή ως οικογένεια ενώ παραμένουν πολύτιμο μέρος της οικογένειάς μου».  Ωστόσο, συμφώνησε σε μια μεταβατική περίοδο έτσι ώστε οι Σάσεξ να σταματήσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους αφού θα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στον Καναδά.

«Αν και θα προτιμούσαμε να παραμείνουν πλήρους απασχόλησης εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, σεβόμαστε και κατανοούμε την επιθυμία τους να ζήσουν μία πιο ανεξάρτητη ζωή ως οικογένεια, ενώ θα παραμείνουν ένα πολύτιμο μέρος της οικογένειάς μου», τόνιζε στην ανακοίνωση της η βασίλισσα η οποία ζήτησε να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμπορευματοποιηθεί ο τίτλος που κατέχουν η Μέγκαν και ο Χάρι. «Κανείς δεν θέλει στο Παλάτι να δει το όνομα των Σάσεξ ως μάρκα σε βούτυρο», τόνιζαν.

Τι θα γίνει με τους τίτλους

Στην ανακοίνωση, αξίζει να επισημανθεί, πως η Βασίλισσα σπάει το πρωτόκολλο και αναφέρεται στο ζευγάρι με τα μικρά τους ονόματα και όχι ως Δούκα και Δούκισσα του Σάσεξ γεγονός το οποίο μπορεί να σημαίνει όπως εξηγούν ειδικοί, είτε ότι θα τους πάρει τους τίτλους που κατέχουν, είτε ότι ήθελε να είναι οικεία και τρυφερή στην ανακοίνωση προς τον εγγονό της.

Η ανακοίνωση αναλυτικά 

«Σήμερα η οικογένειά μου είχε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις για το μέλλον του εγγονού μου και της οικογένειάς του. 
"Η οικογένειά μου και εγώ υποστηρίζουμε απόλυτα την επιθυμία του Χάρι και της Μέγκαν να δημιουργήσουν μια νέα ζωή ως νέα οικογένεια.  Παρότι θα τους προτιμούσανε να παραμείνουν πλήρους απασχόλησης Μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, σεβόμαστε και κατανοούμε την επιθυμία τους να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή ως οικογένεια ενώ παραμένουν πολύτιμο μέρος της οικογένειάς μου. 
"O Χάρι και η Μέγκαν κατέστησαν σαφές ότι δεν θέλουν να εξαρτώνται από δημόσια κονδύλια στις νέες τους ζωές. 
"Eπομένως συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία η Σάσεξ θα περνούν χρόνο στον Καναδά και το ΗΒ. 
"Αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα προς επίλυση για την οικογένειά μου, και υπάρχει κάποια δουλειά ακόμη να γίνει, αλλά ζήτησα να υπάρξουν τελικές αποφάσεις τις προσεχείς ημέρες». 

Πηγή: skai.gr