Μεγάλα τα περιθώρια συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρία στον τομέα αμυντικών βιομηχανιών

Ενώ οι σχέσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον τομέα της άμυνας αναπτύχθηκαν με ιδιαίτερα δυναμικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν μεγάλα αναξιοποίητα περιθώρια για τη συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Ενόψει, μάλιστα, του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο απερχόμενος ακόλουθος Αμυνας της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια Κωνσταντίνος Καλημερίδης, κατά την επίσημη τελετή της παρασημοφόρησής του με την υψηλότερη διάκριση του υπουργείου Αμυνας της Βουλγαρίας, σήμερα, στη Σόφια.
"Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει πολύ μεγάλες συνεργασίες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, εκτός από ένα πρόγραμμα θωράκισης ελικοπτέρων, με ηγετικό ρόλο της Βουλγαρίας, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα». Αυτό δήλωσε ο κ. Καλημερίδης, τον οποίο ο υφυπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας Σπας Πάντσεφ τίμησε με το παράσημο «για πιστή υπηρεσία υπό των σημαιών» λόγω της μεγάλης συμβολής του στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στο στρατηγικό τομέα της άμυνας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην τελετή ο Βούλγαρος αξιωματούχος.
Από την πλευρά του, ο ταξίαρχος Καλημερίδης δήλωσε ότι η διάκριση συμβολίζει τη συνεχώς ανερχόμενη ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας αλλά και των λαών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Στις 14 Αυγούστου θα αρχίσει το διεβδομαδιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ από Έλληνες και Βούλγαρους εκπαιδευτές στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που -ως γνωστόν- έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ.
Η διακυβερνητική συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα οι τρεις χώρες αφορά μόνο την εκπαίδευση, τον ερχόμενο Αύγουστο. Ενδεχόμενη συνέχιση του προγράμματος θα πρέπει να ρυθμιστεί με καινούργια συμφωνία, διευκρίνισε ο ταξίαρχος Καλημερίδης
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr