Με το φόβο της Κίνας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλει και νέους ελέγχους στις εξαγωγές προϊόντων τεχνολογίας από αεροσκάφη έως συστήματα διαστημικής επικοινωνίας στην Κίνα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του κινεζικού στρατού, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου στην Ουάσινγκτον.

Οι νέες ρυθμίσεις, που θα ισχύσουν την Τρίτη, δημιουργούν επίσης ένα σύστημα \εγγυημένων\ πελατών το οποίο θα επιτρέπει στις κινεζικές εταιρίες που εντάσσονται σ\'αυτό να εισάγουν αγαθά τεχνολογίας από τις ΗΠΑ χωρίς να οφείλουν να λαμβάνουν προς αυτό ειδική άδεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

\Αυτοί οι νέοι κανόνες δημιουργούν τη σωστή ισορροπία στην περίπλοκη σχέση μας με την Κίνα\, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Κάρλος Γκουτιέρες. \Είναι μια προσέγγιση βασισμένη στην κοινή λογική, που θα καταστήσει ευκολότερο για τις εταιρίες των ΗΠΑ να πραγματοποιούν πωλήσεις προς προελεγμένους πελάτες στην Κίνα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα επιτρέπουν την πρόσβαση σε τεχνολογία των ΗΠΑ που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση του στρατού της Κίνας\.

Το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διατείνονται ότι οι πραγματικές στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας για το 2007 είναι μεταξύ των 85 και των 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων ποσό πολύ μεγαλύτερο από τον επισήμως ανακοινωθέντα στρατιωτικό προϋπολογισμό των 45 δισεκατομμυρίων για το τρέχον έτος (+17,8% εν συγκρίσει με το 2006).

Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα συνεχίσουν να ισχυροποιούνται θέτοντας μια μεγεθυνόμενη πρόκληση στο στρατό των ΗΠΑ. Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα παρουσίασε ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος, \τύφλωσε\ έναν δορυφόρο των ΗΠΑ με λέιζερ από το έδαφος και ανατίναξε έναν δικό της δορυφόρο χρησιμοποιώντας ένα βαλλιστικό πύραυλο.

Οι υπολογισμοί των Αμερικανών για τις κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες αποτελούν αιτία προστριβών μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου. Την εβδομάδα που τελειώνει, ο εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ απέρριψε τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών χαρακτηρίζοντάς τες \ανεύθυνες\.

Η Κίνα επί σειρά ετών καλεί την Ουάσινγκτον να χαλαρώσει τους ελέγχους επί των εξαγωγών, που το Πεκίνο υποστηρίζει ότι συμβάλλουν στην διόγκωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος στο διμερές επίπεδο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου περιόρισε κάπως την αρχική του πρόταση για την επιβολή ελέγχων την οποία είχε καταρτίσει τον \\Ιούλιο του 2006 μετά από διαβουλεύσεις με τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης, επιχειρηματικούς ομίλους και την Κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο τελικός κατάλογος των ελεγχόμενων κατηγοριών εξαγωγών μειώθηκε στις 20 από τις αρχικές 27 προταθείσες. Στοχεύει σε προϊόντα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δυνατότητες του κινεζικού στρατού εάν χρησιμοποιούνταν ως συστατικά στοιχεία οπλικών συστημάτων και συνάδει με το αμερικανικό εμπάργκο όσον αφορά την πώληση όπλων στην Κίνα.

Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν ορισμένα αεροσκάφη, μηχανές αεροσκαφών, υποβρυχιακά συστήματα, συστήματα αδρανιακής ναυτιλίας, ορισμένα συνθετικά υλικά, λέιζερ, απεμπλουτισμένο ουράνιο, συστήματα τηλεπικοινωνιών που σχετίζονται με τις διαστημικές επικοινωνίες και την αεράμυνα. Από τον κατάλογο εξαιρέθηκαν γενικά διαθέσιμοι υπολογιστές, ημιαγωγοί, ηλεκτρονικά, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός γενικής χρήσεως κ.ά.

Πολλές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ είχαν αντιταχθεί έντονα στην αρχική πρόταση, υποστηρίζοντας ότι θα τους απαγόρευε ουσιαστικά να πωλούν προϊόντα που οι Κινέζοι μπορούν να αγοράσουν από προμηθευτές της δικής τους αγοράς ή Ευρωπαίους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε με Ευρωπαίους και άλλους εταίρους της για να προωθήσει την επιβολή των περιορισμών αυτών σε διεθνές επίπεδο, αλλά απέτυχε να πείσει οποιαδήποτε χώρα να συμφωνήσει στην τήρησή τους. \Εν τέλει, δεν επέλεξαν να κάνουν αυτό που κάνουμε εμείς\, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.
Πηγή: skai.gr