Με το φόβο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων ζει η Ευρώπη

«Οι έρευνες προχωρούν και φθάνουν σε ένα κρίσιμο σημείο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός εσωτερικών της Ισπανίας, ενώ έκτακτα μέτρα ασφαλείας έλαβαν οι αρχές σε μέσα μεταφοράς, αεροδρόμια και εγκαταστάσεις.
Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι 6 με 8 Μαροκινοί ευθύνονται για τις επιθέσεις, που σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Παϊς», σχεδίασε σε διάστημα 20 ημερών η μαροκινή ισλαμική οργάνωση, με την ονομασία «Μαροκινή Ισλαμική Μαχητική Ομάδα», που χρηματοδοτείται από την Αλ Κάιντα.
Ως ένας από τους δράστες παρουσιάζεται ο 30χρονος Τζαμάλ Σουγκάμ, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.
Σήμερα, ο νέος Ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε την έκκληση του Τζωρτζ Μπους να παραμείνει η χώρα του στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «φιάσκο» την κατοχή του Ιράκ.
Απειλές κατά της Γαλλίας
Στη Γαλλία, εξετάζεται η αυθεντικότητα της απειλητικής επιστολής, που απέστειλε οργάνωση με το όνομα «Μοβσάρ Μπαράγιεφ» στο υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Λέ Παριζιέν» η απειλητική επιστολή της ισλαμιστικής οργάνωσης η οποία φέρεται να εμπλέκεται με την ομάδα των εξτρεμιστών που κατέλαβαν το θέατρο της Μόσχας τον Οκτώβριο του 2002, καταφέρεται κατά της γαλλικής κυβέρνησης για την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα σχολεία.
Ο γάλλος πρωθυπουργός συνέστησε στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται καθώς η εισαγγελία στο Παρίσι έχει αρχίσει προληπτική έρευνα προκειμένου να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα της επιστολής.
υπουργείου Δικαιοσύν, ενώ στην Ιταλία, όπου οι μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι δρουν ισλαμιστές φονταμεταλιστές, κυκλοφόρησαν φήμες ακόμη και για τις ημερομηνίες των επιθέσεων.
Επί ποδός βρίσκονται επίσης οι αρχές ασφαλείας σε Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία και Νότιο Κορέα.
Στην Ιταλία μάλιστα, όπου οι μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι δρουν ισλαμιστές φονταμεταλιστές, κυκλοφόρησαν φήμες ακόμη και για τις ημερομηνίες των επιθέσεων.
Κοινή αντιτρομοκρατική δράση μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναζητήσουν σε έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
Εν τω μεταξύ, ο Τζωρτζ Μπους υποστήριξε ότι στόχος των τρομοκρατών είναι να δημιουργήσουν παγκόσμιο πανικό και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις.
Πηγή: skai.gr