Με την κλιματική αλλαγή στην ατζέντα ολοκληρώνεται η σύνοδος των G7

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Δύο πρωινές συνεδριάσεις περιλαμβάνει η τελευταία ημέρα την εργασιών των ηγετών των χωρών μελών του G7 στην Κορνουάλη.

Μετά από τη συζήτηση περί «ανοιχτών κοινωνιών», η προσοχή θα στραφεί σε έναν από τα βασικά θέματα της συνόδου, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν μεταξύ άλλων σχέδια για τη μεγαλύτερη και ταχύτερη χρηματοδότηση έργων υποδομής σε αναπτυσσόμενες χώρες που θα αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, από σιδηροδρόμους στην Αφρική έως αιολικά πάρκα στην Ασία.

Η οικοδέσποινα βρετανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει επίσης το Ταμείο Γαλάζιου Πλανήτη ύψους 500 εκ. λιρών που θα υποστηρίζει χώρες όπως η Γκάνα, η Ινδονησία και νησιωτικά κρατίδια του Ειρηνικού στην καλύτερη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

Η σύνοδος θα υιοθετήσει επίσης ένα Σύμφωνο για τη Φύση για την ανατροπή της απώλειας βιοποικιλότητας έως το 2030.

Σε δήλωσή του ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το G7 έχει μία «άνευ προηγουμένου ευκαιρία να δώσει ώθηση σε μία παγκόσμια Πράσινη βιομηχανική Επανάσταση».

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να δεσμευθούν σε μείωση της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με την ποσότητα ρύπων του 2010.

Θα παρακολουθήσουν επίσης παρουσίαση από τον διάσημο Βρετανό περιβαλλοντιστή σερ Ντέβιντ Άτενμπρο, ο οποίος θα τους προτρέψει να λάβουν άμεση δράση για τη διασφάλιση του μέλλοντος του πλανήτη.

Ο σερ Ντέιβιντ τόνισε πριν από τη συνάντηση ότι «οι αποφάσεις που θα λάβουμε εντός της δεκαετίας, ιδιαίτερα οι αποφάσεις από τις οικονομικά πιο προηγμένες χώρες, είναι οι πιο σημαντικές στην ανθρώπινη ιστορία».

Το απόγευμα, μετά το τέλος των επίσημων εργασιών της συνόδου, ορισμένοι ηγέτες θα παραχωρήσουν χωριστές συνεντεύξεις Τύπου, με τον οικοδεσπότη Μπόρις Τζόνσον να προβαίνει σε αποτίμηση της συνόδου στις 2 τοπική.

Πριν από την αναχώρησή του για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη Βρετανία αργά το απόγευμα με επίσκεψη στο Κάστρο του Ουίνδσορ, προσκεκλημένος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επιθεωρήσει στρατιωτικά τιμητικά αγήματα, θα παρακολουθήσει μαζί τη βασίλισσα στρατιωτική παρέλαση και στη συνέχεια θα έχει μαζί της ιδιωτική συνάντηση. Είναι ο 13ος Πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντά η 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ,
 

Πηγή: skai.gr