Με Navtex και εμπρηστική ρητορική συνεχίζει η Τουρκία – Εκτός λιμανιού το Ορούτς Ρέις

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα μετά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, η εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Σενέμπ Ακτόπ κατηγόρησε την Ελλάδα πως προκαλεί, εκβιάζει και κάνει προβοκατόρικες δηλώσεις.

«Η Ελλάδα με τις ασκήσεις, με τις παρενοχλήσεις, τις παραβιάσεις και τις προβοκατόρικες δηλώσεις συνεχίζει την ανένδοτη στάση της η οποία αυξάνει την ένταση. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Navtex για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών

Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex ως απάντηση σε ελληνικές Navtex, αξιώνοντας αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και ειδικότερα της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Χίου, της Σάμου, της Τήλου και της Χάλκης.

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα και το δηλώνει ανοιχτά είναι να γίνει διάλογος άνευ όρων με την Ελλάδα προκειμένου να θέσει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

Η Τουρκία παραλαμβάνει και συντηρεί αεροσκάφη της Ευρώπης

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ για την επιτήρηση της θάλασσας και της «Γαλάζιας Πατρίδας», η Τουρκία παραλαμβάνει από γαλλοιταλική συμμαχία 6 αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης P72. Επίσης μεταδίδουν στην Τουρκία θα λειτουργήσει το δεύτερο κέντρο μετασκευών των A400M της Airbus μετά την Ισπανία.

Εκτός λιμανιού το Ορούτς Ρέις

Όπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις έχει φύγει από το λιμάνι της Αττάλειας με κατεύθυνση νοτιοδυτική αλλά εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για την κινητικότητα αυτή από την τουρκική πλευρά.

Πηγή: skai.gr