Με επίκεντρο το Αφγανιστάν και την κλιματική αλλαγή οι συναντήσεις Τζόνσον στη Νέα Υόρκη

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το Αφγανιστάν ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, κατά τη συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ευχαριστίες για την αμοιβαία υποστήριξη της επιχείρησης εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε ένα περίγραμμα των προτεραιοτήτων του αναφορικά με το Αφγανιστάν. Είπε ότι ενδεχόμενη αναγνώριση των Ταλιμπάν από τη διεθνή κοινότητα θα πρέπει να διασφαλιστεί πως θα βασίζεται στο σεβασμό από εκείνους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν και στη ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

Από εκεί και πέρα η επίσημη ενημέρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ περιορίστηκε να αναφέρει πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η διμερής σχέση στην άμυνα, στο εμπόριο και μεταξύ των δύο λαών, με τον κ. Τζόνσον να καλωσορίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδίως μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας ως προς το Αφγανιστάν επισήμανε ο κ. Τζόνσον και στη συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι.

Σε συνέντευξή του στο NBC News στη Νέα Υόρκη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η εκκένωση του Αφγανιστάν από τη Δύση ήταν επιτυχία, αν και παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει πιο συντονισμένα. «Η Αμερική ήταν εκεί επί 20 χρόνια και είναι αξιοσέβαστο το επιχείρημα ότι ήταν αρκετά. Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει λίγο διαφορετικά; Ίσως θα μπορούσαμε», σχολίασε σε ερώτηση για την επιχείρηση εκκένωσης από τις ΗΠΑ.

Κληθείς δε να επιβεβαιώσει ότι περίμενε ημέρες για να έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο Μπάιντεν την ώρα της κρίσης στο Αφγανιστάν, ο κ. Τζόνσον είπε ότι δε σχολιάζει συζητήσεις με ηγέτες και περιορίστηκε να προσθέσει ότι είχε μιλήσει «ειλικρινώς» με τον Αμερικανό ηγέτη για την εκκένωση.

Πρόσθεσε δε ότι η συνεργασία με τον Αμερικανό Πρόεδρο είναι «ανάσα φρέσκου αέρα», καθώς υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούν και μπορούν να συνεργαστούν, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Τζόνσον θα γίνει δεκτός απόψε στο Λευκό Οίκο από τον Τζο Μπάιντεν. Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον από τη Νέα Υόρκη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός υποβάθμισε τις πιθανότητες επίτευξης μίας γρήγορης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη μετά το Brexit εποχή. «Έχω πολλούς λόγους να είμαι αισιόδοξος για αυτό. Αλλά οι Αμερικανοί όντως διαπραγματεύονται πολύ σκληρά», ανέφερε.

Από τις υπόλοιπες συναντήσεις του Μπόρις Τζόνσον στη Νέα Υόρκη ξεχωρίζει εκείνη με τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο Μπολσονάρου, τον οποίο προέτρεψε να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Επίσης συναντήθηκε με τον Τζεφ Μπέζος της Amazon στον οποίο είπε ότι πρέπει να πληρώνει τους φόρους που αναλογούν στην εταιρεία του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μιλώντας πάντως στο βρετανικό Channel 5, ο κ. Τζόνσον παραδέχθηκε πως ο κ. Μπέζος αντέτεινε πως η φορολογία είναι θέμα πλαισίων που θέτουν οι κυβερνήσεις. «Είναι καπιταλιστής. (...) Ο φόρος δεν είναι κάτι που πρόκειται να πληρώσει χαριστικά ως πράξη καλοσύνης. Εναπόκειται στις κυβερνήσεις να βρουν το σωστό πλαίσιο», είπε ο Βρετανός ηγέτης.