Με… πάνω από 5,5 εκατ. πρόσφυγες απειλεί τώρα την Ευρώπη ο Ερντογάν

AP
Να ανοίξει τα τουρκικά σύνορα, και να στείλει πάνω από… 5,5 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη απειλεί τώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.  

«Αν σε αυτό τον αγώνα μας δεν μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τους 3.650.000 Σύρους πρόσφυγες και άλλα 2.000.000 προσφύγων που θα φτάσουν στα σύνορα μας από το Ιντλίμπ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής στην Μαλάτεια.

Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία ώστε να εγκαταστήσει εκεί 1 εκατ. πρόσφυγες με καταυλισμούς που θα χρηματοδοτηθούν με κοινοτικούς πόρους, κάτι για το οποίο η ΕΕ αντιδρά.

«Θα γίνει αυτό που θέλουμε αλλιώς θα ανοίξουμε τα σύνορα», επανέλαβε ο  Ερντογάν.«Είτε θα μοιραστείτε αυτό το βάρος, είτε θα ανοίξουμε τα σύνορα», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει πλήρως τις υποσχέσεις της στην παροχή οικονομικής βοήθειας, με βάση τη συμφωνία ’γκυρας- Βρυξελλών του 2016.

Η Τουρκία έχει δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τους Σύρους πρόσφυγες, δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι η βοήθεια της Ένωσης είναι «περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ».«Θα πρέπει να ανησυχούμε εμείς για αυτό; Ας  ανησυχήσουν εκείνοι αυτή τη φορά», είπε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας
παραδέχθηκε πάντως την Κυριακή πως η ’γκυρα και η Ουάσινγκτον έχουν συνεχείς διαφωνίες σχετικά με την εγκαθίδρυση της σχεδιαζόμενης «ζώνης ασφαλείας», παρά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου ’μυνας ότι οι κοινές περιπολίες Τουρκίας - ΗΠΑ για τη ζώνης ασφαλείας στη Συρία προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο και θα συνεχιστούν. 

Σημειώνεται ότι πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας. 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει πρόθεση να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίυ. «Παρά την ένταση πρόθεση μου είναι πάντα να συνομιλώ γιατί μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις τις θέσεις της πατρίδας σου ώστε να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις λύσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα της έντασης με την Κυπριακή Δημοκρατία και το προσφυγικό δεν αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης.