Μαζική έξοδος προσφύγων

Ελβετία. Σε περίπου 8 εκατομμύρια ανέρχονται οι Ιρακινοί που έχουν ανάγκη από επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, έγινε γνωστό κατά την διάρκεια συνεδρίου στην Γενεύη.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκιμουν σε βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του προς εκπροσώπους κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών που συνέρχονται στην Γενεύη έκανε έκκληση στις γειτονικές με το Ιράκ χώρες, ιδιαίτερα την Ιορδανία και τη Συρία, να αφήσουν τα σύνορά τους ανοικτά καθώς οι δύο αυτές χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ρεύμα.

Έκανε επίσης έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να χορηγήσει μεγαλύτερη βοήθεια: Όλοι μας πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει διεθνής ευθύνη με διεθνείς επιπτώσεις. Μόνο ένα Ιράκ, με ασφάλεια, πολιτική σταθερότητα και οικονομική ευημερία μπορεί να ανατρέψει το κύμα των μαζικών μετακινήσεων.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που οργάνωσε το συνέδριο για να εξασφαλίσει μία διεθνή υποστήριξη, εκτιμά μεταξύ 40 και 50 χιλιάδες τα άτομα που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάθε μήνα ενόψει της κλιμάκωσης της θρησκευτικής βίας.

Ο Υπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της μαζικής εξόδου περνάει απαρατήρητο σε μεγάλο μέρος επειδή οι Ιρακινοί απορροφώνται από γειτονικές χώρες. Η κλίμακα του προβλήματος ομιλεί από μόνη της. Στη σημαντικότερη μετακίνηση πληθυσμών στη Μέση Ανατολή μετά τα δραματικά γεγονότα του (αραβοισραηλινού πολέμου) 1948, ένας στους οκτώ Ιρακινούς εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Ο Τζον Χόλμες, αναπληρωτής Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, δήλωσε ότι υπολογίζει σε περίπου 35.000 τους αμάχους που σκοτώθηκαν και σε περίπου 36.000 αυτούς που τραυματίστηκαν στο Ιράκ το 2006.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι περί τα 8 εκατομμύρια ιρακινοί άμαχοι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο συνέδρια μετέχουν περίπου 450 εκπρόσωποι από κυβερνήσεις,διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές υπηρεσίες.
Πηγή: skai.gr