Μαζικές διαδηλώσεις στη Βιρμανία

Με χρήση βίας προειδοποιεί το στρατιωτικό καθεστώς της Βιρμανίας προκειμένου να σταματήσουν οι πορείες διαμαρτυρίας των βουδιστών μοναχών οι οποίες γίνονται συνεχώς μαζικότερες.

Στην κατάσταση στη χώρα και στην επιβολή νέων κυρώσεων αναμένεται να αναφερθεί ο αμερικανός πρόεδρος κατά την ομιλία του στη γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Αψηφώντας τις απειλές του καθεστώτος, περίπου 2.000 βουδιστές μοναχοί και αρκετοί πολίτες, κυρίως φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Ρανγκούν κοντά στην παγόδα Σβενταγκόν και από εκεί άρχισαν πορεία διαμαρτυρίας προς το κέντρο της πόλης.

• Οι μοναχοί κρατούν φωτογραφίες του Βούδα και σημαίες, ορισμένες από αυτές με την εικόνα ενός παγωνιού, την ίδια που χρησιμοποίησαν οι φοιτητές στην εξέγερση του 1988, που στοίχισε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.

Οχήματα με μεγάφωνα κυκλοφορούν στο κέντρο της πρωτεύουσας και προειδοποιούν τους πολίτες, αναφέροντας άρθρο του νόμου που επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν πορείες σε 25 πόλεις της και δεκάδες χιλιάδες μοναχοί και πολίτες πήραν μέρος στην πορεία στην Ρανγκούν.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Βιρμανίας κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι με τη στάση της αυτή θα παροτρύνει κι άλλες χώρες να αναλάβουν δράση και να ενθαρρύνουν τους Βιρμανούς διαδηλωτές, μεταδίδει το BBC.

Ανησυχία για την κατάσταση στη Μιανμάρ εκφράζει η Γαλλία, ενώ αυτοσυγκράτηση ζητούν από το στρατιωτικό καθεστώς, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: skai.gr