Μάρτυρες οι νεκροί του Ισπανικού Εμφυλίου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ισπανία η απόφαση της καθολικής εκκλησίας να αναγορεύσει σε "μάρτυρες" νεκρούς του Ισπανικού Εμφυλίου.

Η τελετή, που προγραμματίζεται για την 28η Οκτωβρίου στο Βατικανό παρουσία του Πάπα Βενέδικτου, αφορά 498 Καθολικούς οι οποίοι σκοτώθηκαν από Αριστερούς στην διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου της περιόδου 1936-39.

Ισπανικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και την ισπανική αριστερά τονίζουν ότι η πρωτοβουλία δεν αποτελεί σύμπτωση, σχετίζοντάς την με την έγκριση επί της αρχής ενός νόμου που καταδικάζει την πολιτική του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο, το κίνημα του οποίου προκάλεσε τον πόλεμο.

Ο Φράνκο κυβέρνησε την Ισπανία ως δικτάτορας επί 36 χρόνια, με την αμέριστη υποστήριξη της Ισπανικής Καθολικής Εκκλησίας.

Η εκκλησία διαψεύδει ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στο νόμο και την τελετή, όμως ο ισχυρισμός δε φαίνεται να πείθει τους επικριτές της, που της επιρρίπτουν ότι προβαίνει στην κίνηση αυτή για να προωθήσει τη συντηρητική άποψη σχετικά με τον Εμφύλιο και την εποχή του Φράνκο.

Ο λεγόμενος "Νόμος Ιστορικής Μνήμης" που προώθησε η κυβέρνηση του Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο αποτελεί την πρώτη προσπάθεια επανεξέτασης των αδικιών και των εγκλημάτων του καθεστώτος Φράνκο.

Ο νόμος αποσκοπεί στην αποκατάσταση της μνήμης δεκάδων χιλιάδων συκοφαντημένων και ξεχασμένων θυμάτων του Φράνκο, με μέτρα όπως η ανακήρυξη των συνοπτικών τους εκτελέσεων ως παράνομων και η εκταφή των σορών τους από τους μαζικούς τάφους όπου βρίσκονται.

Τα μεγαλύτερα κόμματα της Ισπανικής Βουλής τάσσονται υπέρ του νόμου πλην του Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο διατηρεί ακόμη ιστορικούς δεσμούς με το Φρανκισμό.
Πηγή: skai.gr