Η Μαριούπολη στις φλόγες: Άγριες μάχες στη χαλυβουργία και στο λιμάνι - Βομβαρδίζουν με τα θηριώδη Τουπόλεφ οι Ρώσοι

Το Κίεβο ανέφερε σήμερα ότι προσπαθεί να σπάσει την πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι μάχες μαίνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Illich Steel and Iron Works και στην περιοχή του λιμανιού.

«Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη και σκληρή. Μάχες μαίνονται αυτή τη στιγμή. Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς πρόσθετες μονάδες να εισβάλουν στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.

«Αλλά ως τώρα οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να το καταλάβουν πλήρως», είπε σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Μοτουζιάνικ σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθεί στη Μαριούπολη για πρώτη φορά από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου και ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους για την κατάληψη των πόλεων Ρουμπεζνόγιε, Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης χαρακτήρισε σημαντική την απώλεια του ρωσικού καταδρομικού Moskva, που βυθίστηκε χθες το βράδυ. Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να δώσει πληροφορίες για ένα εργοστάσιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι έπληξε με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχο της τις εγκαταστάσεις της Illich Steel and Iron Works της Μαριούπολης και προειδοποίησε για περισσότερα πλήγματα σε στόχους στο Κίεβο.

Βομβαρδίζουν με τα θηριώδη Τουπόλεφ τη Μαριούπολη

Σε άλλη φάση εισέρχεται πλέον η μάχη στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας. Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση φαίνεται να «άναψε το πράσινο φως» για το τελικό στάδιο της επίθεσης τόσο στο Ντονέτσκ, όσο και στο Λουγκάνσκ, ιδιαίτερα όμως στη Μαριούπολη, η οποία κινδυνεύει κυριολεκτικά με αφανισμό από τον χάρτη.

Σύμφωνα με αναφορές, οι Ρώσοι «σήκωσαν» τα θηριώδη βομβαρδιστικά Tu-95/-160, βομβαρδίζοντας ανηλεώς την πόλη της Μαριούπολης και ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι επιχειρήσεις πλέον διεξάγονται χωρίς εξαιρέσεις, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα δεν διαχωρίζουν κατοικημένες περιοχές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης, Αλεξάντερ Μοτούζιανικ, την Πέμπτη 14 Απριλίου, δύο μεγάλα ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-95/-160, απογειώθηκαν από το Κράσνονταρ και κατευθύνθηκαν προς τη Μαριούπολη, όπου και τη βομβάρδισαν». «Επίσης, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν τα σύγχρονης τεχνολογίας μαχητικά Tu-22M3, πλήττοντας στόχους με πυραύλους, επίσης στη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν χθες, Πέμπτη, από ρωσικά πυρά σε λεωφορεία απομάκρυνσης αμάχων στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική γενική εισαγγελία.

«Στις 14 Απριλίου, Ρώσοι στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ σε λεωφορεία απομάκρυνσης με αμάχους στην περιοχή Μπορόβα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν», αναφέρει η ουκρανική εισαγγελία σε μήνυμά της στην εφαρμογή Telegram.

Έρευνα άρχισε για «παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου, σε σχέση με φόνο εκ προμελέτης», προσθέτει.

Βομβαρδισμοί και στη Ζαπορίζια

Παράλληλα στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της πόλης Βασίλιβκα, στην οποία σπίτια, ένα χασάπικο και εγκατάσταση του σιδηροδρομικού σταθμού του Ταβρίισκ υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με μήνυμα της ουκρανικής περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στην εφαρμογή Telegram.

Στη Ρωσία περισσότερα από 20 κτίρια και ένα σχολείο υπέστησαν χθες ζημιές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό ρωσικού χωριού στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στη δυτική Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις ρωσικές περιφερειακές αρχές.

Πηγή: skai.gr