Μάλτα: Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας της δημοσιογράφου Γκαλιζία;

Έναν από τους πλέον πλούσιους και γνωστούς επιχειρηματίες της Μάλτας συνέλαβαν οι αρχές για την υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου, Γκαρουάνα Γκαλιζία, η οποία ερευνούσε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς της κυβέρνησης. 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας συνέλαβαν τον Γιόργκεν Φένεχ μετά από τον εντοπισμό της θαλαμηγού του στα ανοιχτά της χώρας. Η σύλληψη ήρθε σε λιγότερο από 24 ώρες από την δήλωση του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ότι προσφέρει ασυλία υπό όρους σε έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να είναι ο μεσάζοντας ανάμεσα στον «εγκέφαλο» της δολοφονίας και τους τρεις άνδρες που κατηγορούνται ως οι εκτελεστές του σχεδίου δολοφονίας. 

Ο Μουσκάτ επιβεβαίωσε ότι ο επιχειρηματίας είναι άνθρωπος ενδιαφέροντος για τις αρχές στην έρευνα της δολοφονίας. Η εφημερίδα Times of Malta ανέφερε ότι ο Φένεχ έχει μεταφέρει από την περασμένη εβδομάδα όλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα του στον έλεγχο του αδερφού του. 

Πως εμπλέκεται ο Φενέχ στα Έγγραφα του Παναμά

Ο Φένεχ είναι ο διευθυντής και συνιδιοκτήτης ενός ομίλου επιχειρήσεων που το 2013 είχε εξασφαλίσει από το μαλτέζικο κράτος ένα μεγάλο προνόμιο στον ενεργειακό τομέα για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής φυσικού αερίου στο νησί.

Τον Φεβρουάριο του 2017, οκτώ μήνες πριν από τον θάνατο της δημοσιογράφου έπειτα από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό τής, η Γκαλιζία είχε γράψει στο μπλογκ της για μια μυστηριώδη εταιρεία στο Ντουμπάι, με την επωνυμία 17 Black Limited, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, είχε διασυνδέσεις με μαλτέζους πολιτικούς. Ωστόσο, δεν είχε δημοσιοποιήσει κάποια αποδεικτικά στοιχεία. 

Σύμφωνα με την έρευνα της Γκαλιζία και άλλων διεθνών ΜΜΕ, η εταιρεία 17 Black Limeted ανήκε στον Φενέχ και είχε λάβει εκατομμύρια δολάρια από έναν υπήκοο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ επρόκειτο να κάνει μεγάλες καταθέσεις χρημάτων σε εταιρείες – βιτρίνες στον Παναμά. 

Σύμφωνα με ένα email που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2015 και το οποίο εντόπισαν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, οι εταιρείες οποίες ανήκαν στον τότε υπουργό ενέργειας Κόνραντ Μίτσι και στον προσωπάρχη της κυβέρνησης Κιθ Σέμπρι, και θα λάμβαναν πληρωμές για την παροχή άγνωστων υπηρεσιών.

Το email ανέφερε ότι οι εταιρείες στον Παναμά ανέμεναν πληρωμές ύψους έως και δύο εκατομμυρίων δολαρίων, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, από την 17 Black. Σε αυτό δεν γινόταν καμία αναφορά στον σταθμό παραγωγής αερίου και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έγινε κάποια κατάθεση χρημάτων σε αυτές.

Οι Σέμπρι και Μίτσι είχαν δηλώσει αμφότεροι τον Οκτώβριο ότι δεν γνώριζαν τίποτα περί πιθανής διασύνδεσης ανάμεσα στην 17 Black και στον Φένεχ ή περί κάποιου σχεδίου για πληρωμές που να σχετίζονται με τον Φένεχ ή με το ενεργειακό σχέδιο. Ο ίδιος ο Φένεχ είχε αρνηθεί ότι σχεδίαζε να καταβάλει χρήματα σε κάποιον πολιτικό ή σε άλλο πρόσωπο ή οντότητα που να συνδέεται με την εταιρεία.
 

TAGS: Μάλτα