Μάλτα: Σφίγγει ο κλοιός για τον Μουσκάτ - Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του

Μάλτα: Σφίγγει ο κλοιός για τον Μουσκάτ - Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του

Ο Κιθ Σέμπρι, διευθυντής του γραφείου του Τζόζεφ Μουσκάτ, υπέβαλε την παραίτησή του, την ώρα που πηγές της έρευνας για την δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία δηλώνουν ότι έχει κληθεί από την αστυνομία για να καταθέσει.

Το όνομα του Κιθ Σέμπρι, που κατείχε την θέση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου από το 2013, είχε αναφερθεί στην έρευνα για σχέσεις του με τον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και θεωρείται από την οικογένεια της δημοσιογράφου και ορισμένα μέσα ενημέρωσης ο εντολέας, ή εκ των εντολέων, της δολοφονίας.

Ο Τζόζεφ Μουσκάτ ανακοίνωσε χθες ότι ένας άνδρας που θεωρείται ύποπτος για τον ρόλου του ενδιάμεσου στην δολοφονία της δημοσιογράφου έλαβε ασυλία με αντάλλαγμα να αποκαλύψει ό,τι γνωρίζει για την υπόθεση.

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι ο ύποπτος, γνωστός με το όνομα Μέλβιν Τέουμα, οδηγός ταξί και τοκογλύφος, έχει ήδη δώσει «σημαντικές πληροφορίες» στις αρχές.

Η δικαιοσύνη της Μάλτας αναμένει ότι ο ύποπτος θα καταθέσει ενώπιον δικαστή επαναλαμβάνοντας ό,τι κατέθεσε στην αστυνομία. Στόχος της ασυλίας του είναι να αποκαλύψει όλα τα γεγονότα που γνωρίζει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας.

Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, που έχει χαρακτηρισθεί «ένα WikiLeaks από μόνη της», δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της το 2017.

Η δημοσιογράφος είχε αναλάβει το κομμάτι για την Μάλτα της δημοσιογραφικής έρευνας των Panama Papers και είχε ανακαλύψει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παναμαϊκές εταιρείες που ανήκαν στον τότε υπουργό Ενέργειας (και σημερινό υπουργό Τουρισμού) Κόνραντ Μίτσι και στον διευθυντή του γραφείου του Μουσκάτ λάμβαναν πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από μία εταιρεία του Ντουμπάι, την 17Black, για αδιευκρίνιστες υπηρεσίες.

Χάρη σε μία σειρά πρόσφατων συλλήψεων, οι δικαστικές αρχές της Μάλτας ανακάλυψαν ότι η εταιρεία αυτή ανήκε στον Γιόργκεν Φένεκ, μαλτέζο μεγιστάνα των ξενοδοχείων , της ενέργειας και του αυτοκινήτου. Συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την Μάλτα με το γιοτ του.

Ο Τζόζεφ Μουσκάτ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του διευθυντή του γραφείου του.

«Ο ρόλος μου τώρα είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα έχει σταθερή ηγεσία. Ο ρόλος μου είναι να διασφαλίσω ότι θα προχωρήσουμε μέσα από αυτήν την ταραγμένη περίοδο», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ