Μαλί: Τρεις νεκροί από σφαίρες σε δυο μέρες στην Τιμπουκτού

Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από σφαίρες προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη στην πόλη Τιμπουκτού, στο βόρειο Μαλί, από άγνωστους ενόπλους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες.

Το βράδυ της Τρίτης, δύο νεαροί κάτοικοι «δολοφονήθηκαν» περί τις 19:00 από «δυο ενόπλους κινούμενους με αυτοκίνητο», ανακοίνωσαν οι αρχές χθες.

Τα δύο θύματα, ένας κουρέας και ο πελάτης του, ήταν, σύμφωνα με αρκετές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, μέλη της φυλής Σονγκάι.

Εντάσεις, ενίοτε φονικές, σημειώνονται συχνά σε αυτή την πόλη ανάμεσα σε μέλη των φυλών Σονγκάι και Μπαμπάρα και νομάδες Τουαρέγκ και Άραβες.

Τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πόλη στα τέλη Νοεμβρίου. Τα πιο πρόσφατα επεισόδια ευρείας κλίμακας στην Τιμπουκτού είχαν ξεσπάσει το 2019.

Πρόκειται για «στοχευμένες δολοφονίες» και «αντίποινα για διαφορές μεταξύ μελών διαφόρων κοινοτήτων», εξήγησε επίσημος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Χθες το πρωί αρκετές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διαδηλωτές, νεαροί στην πλειονότητά τους, «ήθελαν να προχωρήσουν σε αντίποινα» για τις δολοφονίες της προηγουμένης, ανέφερε ο στρατός του Μαλί σε ανακοίνωσή του.

Όχημα του στρατού, που αναπτύχθηκε για να «ελεγχθεί η κατάσταση», αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή καθώς ένοπλοι άνοιξαν πυρ, ανέφερε ακόμη ο στρατός.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κατόπιν στο κέντρο της πόλης για την κηδεία των δύο νέων που δολοφονήθηκαν την Τρίτη.

«Μετά την ταφή, κάποιοι άνοιξαν πυρ εναντίον δύο ανθρώπων», ο ένας εκ των οποίων ήταν ένα μικρό αγόρι, είπε αυτόπτης μάρτυρας. Το ένα από τα δύο πρόσωπα αυτά σκοτώθηκε, κατά τις αρχές στην Τιμπουκτού.

Το Μαλί είναι από το 2012 αντιμέτωπο με λανθάνουσα και ευμετάβλητη σύρραξη, που αρχικά εντοπιζόταν στον βορρά, όπου εμφανίστηκαν αυτονομιστικές ομάδες, κατόπιν τζιχαντιστικές οργανώσεις. Η βία εξαπλώθηκε έκτοτε σε μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ