Μαλί: 4 στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών

Τέσσερα μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε επίθεση που αποδίδεται σε τζιχαντιστές, βορειοανατολικά της Μπαμακό, κοντά στα σύνορα με τη Μαυριτανία, ενημέρωσε το γενικό επιτελείο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι στρατιώτες, που υπηρετούσαν στην Γκιρέ, στην περιφέρεια Ναρά, «απώθησαν με σθένος επίθεση ομάδας ένοπλων τρομοκρατών», ανέφερε το επιτελείο, χρησιμοποιώντας τη συνήθη ορολογία του για τους τζιχαντιστές που δρουν στην περιοχή.

Έκανε λόγο για τέσσερις στρατιώτες νεκρούς και άλλους δεκατέσσερις τραυματίες, καθώς και έξι νεκρούς στις τάξεις των επιτιθέμενων.

Από το 2012 και πέρα, το Μαλί σπαράσσεται από τη δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος, τη βία παραστρατιωτικών οργανώσεων «άμυνας», καθώς και συμμοριών κακοποιών. Οι τακτικές δυνάμεις επίσης κατηγορούνται για ωμότητες.

Χιλιάδες άμαχοι και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της βίας. Αρχικά πληττόταν κυρίως ο βορράς, προτού η κρίση προοδευτικά εξαπλωθεί στο κεντρικό τμήμα της χώρας του Σαχέλ καθώς και σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα, παρά τις επεμβάσεις της γαλλικής αποστολής Μπαρχάν, δυνάμεων του ΟΗΕ και της μεικτής αποστολής G5 Σαχέλ.

Η κατάληψη της εξουσίας στην Μπαμακό από τους στρατιωτικούς με το πραξικόπημα του 2020 κάθε άλλο παρά αποκλιμάκωσε τη βία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ