Κλείσιμο

Μαλάουι: Πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού

Οι υγειονομικές αρχές του Μαλάουι ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι επιβεβαιώθηκαν τα τρία πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού και ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Η υπουργός Υγείας, η Χουμπίζε Τσιπόντα, τόνισε πως τα τρία κρούσματα εντοπίστηκαν μετά την αλληλούχηση του γονιδιώματος 12 δειγμάτων που συλλέχθηκαν «από την 9η του Νοεμβρίου ως τη 2η Δεκεμβρίου», και «αυτό επιβεβαιώνει πως έχουμε πλέον την Όμικρον στη χώρα», μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της στην πρωτεύουσα Λιλόνγκουε.

Το υπουργείο Υγείας θα εντείνει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες σε όλες τις πύλες εισόδου, συνέχισε. Ήδη, οι ταξιδιώτες πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ PCR για τον νέο κορονοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα το μέγιστο 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Πλέον, θα υποχρεούνται να παρουσιάζουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19, επαληθεύσιμο ηλεκτρονικά.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα καλούνται να εμβολιαστούν –δωρεάν– στις πύλες εισόδου για να εισέλθουν ή για να επιστρέψουν στη χώρα, εάν είναι πολίτες της. Όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό και αρνούνται να εμβολιαστούν θα υποβάλλονται σε καραντίνα για 10 ημέρες με δικά τους έξοδα.

Η κυρία Τσιπόντα είπε επίσης ότι οι εορτασμοί των Χριστουγέννων θα ακυρωθούν στον δημόσιο τομέα, για την προστασία των εργαζομένων.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Μαλάουι έχει φθάσει τους 2.307 νεκρούς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 επί συνόλου 62.053 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αφότου ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτεια της χώρας, τον Απρίλιο του 2020. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 688.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ