Μαλαισία: Κόβει τις εξαγωγές πουλερικών για να καλύψει τις ελλείψεις στο εσωτερικό

Μαλαισία: Κόβει τις εξαγωγές πουλερικών για να καλύψει τις ελλείψεις στο εσωτερικό

Η Μαλαισία ανακοίνωσε αναστολή των εξαγωγών πουλερικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη στην εγχώρια αγορά και την εκτόξευση των τιμών, ένα νέο προστατευτικό μέτρο που αφορά διατροφικά προϊόντα στην Ασία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ισμαΐλ Σάμπρι Γιάακομπ, δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως οι εξαγωγές περίπου 3,6 εκατ. πουλερικών τον μήνα θα διακοπούν από την 1η Ιουνίου μέχρι οι τιμές και η προσφορά να σταθεροποιηθούν, εν μέσω αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας σε όλο τον πλανήτη.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι η τελευταία μέχρι στιγμής που περιορίζει τις εξαγωγές διατροφικών προϊόντων μετά την αναστολή των εξαγωγών σιταριού από την Ινδία και φοινικελαίου από την Ινδονησία μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

«Η κυβέρνηση ανησυχεί λόγω του προβλήματος της αύξησης των τιμών και του τρέχοντος αδύναμου εφοδιασμού σε πουλερικά που βλάπτει» τους κατοίκους, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Η μικρή πόλη-κράτος της Σιγκαπούρης, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γειτονική Μαλαισία για τη διατροφή της, είδε αμέσως έναν κίνδυνο για τον εφοδιασμό της.

Περίπου το ένα τρίτο των εισαγωγών πουλερικών της Σιγκαπούρης προέρχονταν από τη Μαλαισία πέρυσι, σύμφωνα με την υπηρεσία διατροφής του νησιού.

Η υπηρεσία της Σιγκαπούρης προειδοποίησε σήμερα για «προσωρινές διακοπές στον εφοδιασμό κατεψυγμένων πουλερικών». «Συνιστούμε στους καταναλωτές να αγοράζουν μόνο ό,τι χρειάζονται» διευκρίνισε σε ανακοίνωση.

Η Μαλαισία εξάγει επίσης πουλερικά στην Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία και στο Χονγκ Κονγκ.

Ο πληθωρισμός έφθασε το 2,2% τον Μάρτιο στη Μαλαισία, με πιο σημαντική την αύξηση κατά 4% των τιμών των διατροφικών προϊόντων.

Οι ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε αυτό τον μήνα πως η αύξηση των τιμών των διατροφικών προϊόντων έχει ήδη «καταστροφικά αποτελέσματα για τους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους».

Πηγή: skai.gr