Μακρόν: Η Γαλλία αναβάλει τις κυρώσεις στη Βρετανία για τα αλιευτικά δικαιώματα

Μακρόν: Η Γαλλία αναβάλει τις κυρώσεις στη Βρετανία για τα αλιευτικά δικαιώματα

Την πρόθεσή του να αναβάλλει τις κυρώσεις στη Βρετανία για τα αλιευτικά δικαιώματα μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Η απόφαση του γάλλου προέδρου ελήφθη επειδή οι δύο πλευρές συζητούν νέες προτάσεις για την επίλυση της κρίσης.

«Από σήμερα το απόγευμα, οι συζητήσεις ξεκίνησαν ξανά με βάση μια πρόταση που έκανα στον πρωθυπουργό (Μπόρις) Τζόνσον. Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκόβη.

«Θα δούμε πού βρισκόμαστε αύριο στο τέλος της ημέρας, για να δούμε αν έχουν αλλάξει επί της ουσίας τα πράγματα» πρόσθεσε.

Η Γαλλία διατείνεται ότι η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους Γάλλους αλιείς της τον προβλεπόμενο αριθμό αδειών για να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα και είχε διαμηνύσει ότι μπορεί να επιβάλει στοχευμένα μέτρα από αύριο Τρίτη, ανάμεσά τους και την αυστηροποίηση ορισμένων ελέγχων σε φορτηγά που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η Βρετανία έχει έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης αν η Γαλλία κάνει πράξη τις απειλές της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ