Μακρόν για Ουκρανία: Θα συζητήσει με Πούτιν και Ζελένσκι - Θα συνταντηθεί με Σολτς

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει «τις προσεχείς ημέρες» με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη βιντεοδιάσκεψη αυτού του τελευταίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η γαλλική προεδρία.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νωρίτερα πως ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας για να τους «ενημερώσει» σχετικά με τη συζήτηση που είχε με τον ένοικο του Κρεμλίνου και να τους «συμβουλευθεί για την πορεία που θα ακολουθηθεί».

Το Ελιζέ επιβεβαίωσε εξάλλου ότι ο κ. Μακρόν θα συναντηθεί με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς μεθαύριο Παρασκευή στο Ελιζέ και ότι θα εξετάσουν τρόπους να επανενταχθεί η Μόσχα στον διάλογο στο πλαίσιο της λεγόμενης διάταξης «της Νορμανδίας» (Ουκρανία, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία), στο οποίο ο κ. Μπάιντεν «εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας, οι πέντε δυτικοί ηγέτες «επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν από κοινού για να εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας (...) και την προάσπιση της σταθερότητας και της ασφάλειάς της».

Ως προς αυτό, «συνεχίζουν να επαγρυπνούν για τις επιθετικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η Ρωσία έναντι της Ουκρανίας», προστίθεται.

Όπως είχε πει ήδη νωρίτερα χθες, ο κ. Μακρόν υπογράμμισε πως θεωρεί «αναγκαίο να συνεχίσουμε να εξερευνούμε οδούς και τρόπους για να εγγυηθούμε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Επίσης πρέπει να υπάρξει κάποιο «σχήμα» για να επιδιωχθεί η μείωση των εντάσεων στη σχέση της Ρωσίας «με το NATO», πρόσθεσε, καθώς η Μόσχα βλέπει με κακό μάτι την ενδεχόμενη εισδοχή του Κιέβου στην ατλαντική συμμαχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ