Μακρόν: Αν η Μόσχα δεν δείξει υπευθυνότητα, αναπόφευκτος ο λιμός σε ορισμένες χώρες «σε 12-18 μήνες»

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.

“Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως η Ρωσία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην παγκόσμια σκηνή.

Τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης και γι' αυτό το ΝΑΤΟ έχει λάβει την απόφαση να στηρίξει την Ουκρανία χωρίς η ίδια να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ αναθεωρεί επίσης τη στρατηγική του θέση ως αποτέλεσμα του πολέμου, ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Μακρόν προχώρησε στην προειδοποίηση για μια επικείμενη επισιτιστική κρίση και πρότεινε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια. Όπως δήλωσε, η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο κύριοι εξαγωγείς βασικών τροφίμων, αλλά η παραγωγή έχει διαταραχθεί σοβαρά από τον πόλεμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις εξαγωγές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ενώ τόνισε πως η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη σε ένα χρόνο έως 18 μήνες καθώς οι Ουκρανοί αγρότες δεν μπορούν να σπείρουν νέες καλλιέργειες.

Ο ίδιος κάλεσε τις δυτικές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να κινητοποιηθούν ενάντια στην επερχόμενη κρίση.

Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα. Συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρωσία εφόσον ο κλάδος τους δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Επεσήμανε ωστόσο το “ρίσκο” που αφορά στη φήμη και στην υπόληψη των εταιρειών που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία.

Πηγή: Skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC