Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα Πούτιν προς τους πολίτες να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές

Σημαντικότατο γεγονός στη ζωή της ρωσικής κοινωνίας χαρακτηρίζει την εκλογή της νέας σύνθεσης της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που δόθηκε ακριβώς τα μεσάνυχτα στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, καλεί τους πολίτες να επιλέξουν όποιον τρόπο ψηφοφορίας επιθυμούν και να συμμετάσχουν στις εκλογές, που φέτος για πρώτη φορά θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και θα κορυφωθούν την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου.

«Ύψιστο νόημα των εκλογών είναι πρωτίστως η έκφρασης της βούλησης του λαού της Ρωσίας ως κύρια πηγή εξουσίας, η υλοποίηση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών να προσδιορίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, την οποία όλοι μας θέλουμε να δούμε κυρίαρχη και ευημερούσα», σημειώνει στο μήνυμά του ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος από χθες βρίσκεται κατά σύσταση των γιατρών του σε καθεστώς αυτοαπομόνωσης στην κατοικία του, λόγω της στενής επαφής με συνεργάτες του, που αποδείχθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Ο Β.Πούτιν, ο οποίος χαίρει άκρας υγείας σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, υπενθύμισε ότι το ανανεωμένο Σύνταγμα της Ρωσίας παραχωρεί στην Κρατική Δούμα την αρμοδιότητα να επικυρώνει το διορισμό του προέδρου της κυβέρνησης, των αναπληρωτών του και των ομοσπονδιακών υπουργών και με τις αποφάσεις της καθορίζει την τύχη εκατομμυρίων πολιτών, ενώ περιέγραψε ως περίπλοκο τον σύγχρονο κόσμο.

«Βλέπουμε πόσο ορμητικά, συχνά απρόβλεπτα αλλάζει. Αυτό, αναμφίβολα, δημιουργεί νέες προκλήσεις, αλλά και ανοίγει ενώπιόν μας τις πλέον ευρείες δυνατότητες. Και για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τις νέες προοπτικές, είναι απαραίτητη η συντονισμένη εργασία του κράτους, της κοινωνίας, των πολιτών. Χρειάζεται ένα ισχυρό και με κύρος Κοινοβούλιο, ώστε οι βουλευτές της νεοεκλεγείσας Δούμας να ενεργούν προς το συμφέρον της Ρωσίας και του λαού μας, να εργάζονται για τους ανθρώπους. Να μπορούμε να βασιστούμε σε αυτούς ως πατριώτες της Ρωσίας, έτοιμους αποφασιστικά και με συνέπεια να διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα σε όλους τους τομείς», τονίζει στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο Ρώσος πρόεδρος.

«Σας καλώ να συμμετάσχετε στην επικείμενη ψηφοφορία, να επιλέξετε γι' αυτό οποιαδήποτε βολική για εσάς ημέρα αρχίζοντας από την 17η Σεπτεμβρίου, να προσέλθετε στα εκλογικά τμήματα, είτε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εξ αποστάσεως. Η σύγχρονη τεχνολογία εγγυάται την ασφάλεια και αξιοπιστία της», καταλήγει στο μήνυμά του ο Β.Πούτιν αναφερόμενος σε μια από τις καινοτομίες της πρώτης μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης σε συνθήκες πανδημίας στη Ρωσία.

Με βάση το ρωσικό εκλογικό νόμο από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων και προβλέψεων για τις εκλογές, όπου συμμετέχουν συνολικά 14 κόμματα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του κέντρου VTSIOM η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 48-51 % και να εξασφαλίσει σε 5 κόμματα την υπέρβαση του εκλογικού ορίου του 5% για την είσοδο στην Κ.Δούμα.

Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα «Ενιαία Ρωσία» αναμένεται να κινηθεί αισθητά πτωτικά και να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία (54,2% στις εκλογές του 2016), συγκεντρώνοντας 41-44%, ενώ αισθητή άνοδος καταγράφεται για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 18-22% (έναντι 13,34% το 2016). Το υπερεθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα με τον γραφικό ηγέτη Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι κινείται στο 10-13% (13,14% το 2016) και ακολουθείται από τον κεντροαριστερό συνασπισμό «Δίκαιη Ρωσία-Πατριώτες-Για την Αλήθεια» με 7-9% (έναντι 6,22%) και το νεοσύστατο «Νέοι 'Ανθρωποι» με 4-6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ