Μάας: Ανοιχτός στη χαλάρωση της ευρεσιτεχνίας εμβολίων, αλλά όχι «βραχυπρόθεσμα»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε την Τρίτη από τις ΗΠΑ ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες σχετικά με τη χαλάρωση της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια του κορωνοϊού, αλλά όχι «βραχυπρόθεσμα».
 
«Αυτή είναι μια συζήτηση που διεξάγουμε και την οποία δεν θέλουμε να αρνηθούμε. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, δεν βλέπω καμία πιθανότητα αναστολής, γι’ αυτό και δίνεται προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στην βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού και την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής εμβολίων στις φτωχότερες χώρες. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο, μπορούμε να τα κάνουμε παράλληλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer στην πόλη Καλαμαζού της Πολιτείας Μίσιγκαν, στις μεσοδυτικές ΗΠΑ.
 
Φτωχότερες χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ, τάσσονται εδώ και αρκετό καιρό υπέρ της αναστολής της προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να επιταχυνθεί η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού. Η καγκελάριος Μέρκελ το έχει απορρίψει ρητά μέχρι τώρα. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο Μάας διαφοροποιείται επί του θέματος. Η καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη και αυτό το θέμα θα μπορούσε να παίξει επίσης έναν ρόλο στις συζητήσεις τους.
 
Ο Μάας ξεκίνησε τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ από το Μίσιγκαν. Στο Καλαμαζού επισκέφθηκε τη μεγαλύτερη εγκατάσταση της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer στις ΗΠΑ, η οποία παράγει επίσης εμβόλια για τον κορωνοϊό. Η Pfizer συνεργάζεται με τη γερμανική εταιρεία Biontech.
 

Πηγή: skai.gr