Μ. Ανατολή: Ελπίδες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Οι ελπίδες για πρόοδο στον «οδικό χάρτη» αυξήθηκαν ελαφρά με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, κ.κ. Γιάσερ Αραφάτ και Αχμέντ Κορέι, να υπόσχονται ότι θα επιδιώξουν μία κατάπαυση του πυρός, ώστε να σταματήσει η παλαιστινιακή εξέγερση που διαρκεί ήδη περίπου τρία χρόνια.
«Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι μία συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν και του Αχμεντ Κορέι», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ. «Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα σε δέκα ημέρες κατά την γνώμη μου», είπε.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν μόνο μετά την επιστροφή του Σαρόν, στο τέλος της άλλης εβδομάδας, από την επίσκεψή του στην Ιταλία που αρχίζει την Δευτέρα.
Στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, ο Κορέι συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά και στη συνέχεια δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι «δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία».
Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο πλευρών έγινε στις 20 Ιουλίου, όταν ο Σαρόν συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς, προκάτοχο του Κορέι. Ο Σαρόν είχε συναντηθεί με τον Κορέι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου.
Την Τετάρτη ο Κορέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι θέλει να τερματιστεί το «χάος» που έχει προκληθεί από την δράση των πολέμιων του «οδικού χάρτη» και τις διεισδύσεις του ισραηλινού στρατού στις παλαιστινιακές περιοχές.
Εξάλλου, παλαιστίνιος εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφάλειας ανακοίνωσε, σήμερα, στη Γάζα ότι Ισραηλινοί δια της βίας μετέφεραν έναν παλαιστίνιο μαχητή από τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας. Στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο Τάχα Ντουέικ, 25 ετών, από την Χεβρώνα, που έμεινε φυλακισμένος σε ισραηλινές φυλακές, εκτοπίστηκε για δύο χρόνια στη Γάζα, μετά από απόφαση ισραηλινού στρατοδικείου. Είχε κατηγορηθεί από τον ισραηλινό στρατό ότι ήταν σε επαφή με μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, μαχητές της οποίας έχουν συμμετοχή σε ένοπλες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.
Είναι ο δεύτερος Παλαιστίνιος που μεταφέρεται βίαια στην Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες τρεις ημέρες και ένας από τους 18 που αποφάσισε το Ισραήλ να μεταφέρει στην Γάζα εξαιτίας της ανάμειξής τους σε παλαιστινιακές μαχητικές οργανώσεις.
Πηγή: skai.gr