Λωρίδα της Γάζας: η «ανθρώπινη ασπίδα» ως πρακτική για την αποφυγή επιθέσεων

Στις αρχές του μηνός, εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία προς το τέμενος της Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αψηφώντας τα ισραηλινά άρματα μάχης. Η επιχείρηση του Ισραηλινού Στρατού στην περιοχή, με στόχο την εξουδετέρωση στόχων που συνδέονται με τις ένοπλες οργανώσεις, μετρούσε ήδη αρκετές ημέρες. Μετά από αιματηρές μάχες, δεκάδες ένοπλοι κατέφυγαν στο τέμενος, το οποίο τα στρατεύματα μπορούσαν να πολιορκήσουν αλλά, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν μπορούσαν να παραβιάσουν (σήμερα έχει μείνει μόνο ο μιναρές). Οι γυναίκες της πόλης ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο της Χαμάς και κατευθύνθηκαν προς το τέμενος προκειμένου να βοηθήσουν τους άνδρες να διαφύγουν. Στην πορεία, δύο έχασαν τη ζωή τους και περισσότερες από δέκα τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πυρά. Παρ` όλα αυτά, οι γυναίκες πέτυχαν το στόχο τους: έσωσαν όλους τους ενόπλους.
Η πρακτική του σχηματισμού «ανθρώπινης ασπίδας» δεν άργησε να επαναληφθεί, υπό διαφορετικές συνθήκες. Το βράδυ του Σαββάτου, ο τοπικός διοικητής των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης στην Μπέιτ Λάχια, Μοχαμεντουαΐλ Μπαρούντ, δέχθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα από τον Ισραηλινό Στρατό: το σπίτι του θα γινόταν στόχος μέσα στην επόμενη μισή ώρα. Σε λίγα λεπτά, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μέσα, έξω, πάνω και γύρω από το σπίτι του Μπαρούντ, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι η επίθεση ματαιώνεται. Και στο νου όσων διαπίστωσαν ακριβώς τι συνέβη, γεννήθηκε η πεποίθηση ότι... θα ξανασυμβεί. Έτσι κι έγινε. Μετά από πληροφορίες ότι ισραηλινά αεροσκάφη επρόκειτο να βομβαρδίσουν το σπίτι στελέχους της Χαμάς, οι ιμάμηδες της Γάζας ζήτησαν από τους πιστούς να κινητοποιηθούν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Ισραήλ, οι επιτελείς των Ενόπλων δυνάμεων αντιμετώπισαν αρχικά με αμηχανία τη μέθοδο που υιοθετούν οι Παλαιστίνιοι για να αποτρέψουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Εύλογα όμως, ήδη υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή τακτικής. Μια επιλογή είναι να μειωθεί ο χρόνος που μεσολαβεί από το προειδοποιητικό τηλεφώνημα μέχρι το βομβαρδισμό, ώστε οι Παλαιστίνιοι να μην προλαβαίνουν να συγκεντρώνονται στην εκάστοτε περιοχή. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχει η σκέψη να διακοπούν τα τηλεφωνήματα αυτά καθαυτά. Σημειώνεται ότι η πρακτική αυτή καθιερώθηκε το καλοκαίρι, ώστε οι Ισραηλινοί να πλήττουν το στόχο τους (συνήθως σπίτια ενόπλων, τα οποία χρησιμοποιούνται και ως αποθήκες εκρηκτικών) με όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. Αξιωματούχοι αναφέρουν στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, ότι ο Στρατός είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ανάλογων στόχων, ακόμη κι αν κριθούν απαραίτητες οι χερσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, από τον Ιούλιο έχουν καταστραφεί σχεδόν εξήντα σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα 240 άνθρωποι να μείνουν άστεγοι. Λίγοι δέχονται να φιλοξενήσουν τις πληγείσες οικογένειες, φοβούμενοι αντίποινα από τους Ισραηλινούς, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από τις οικογένειες αυτές να ετοιμάζονται να περάσουν το χειμώνα σε σκηνές.
Προς το παρόν, οι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν μια παράδοξη «νίκη» τους εναντίον ενός από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία θρύλων που θα γαλουχήσουν τις επόμενες γενιέςΙ Οι Ισραηλινοί εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους - κινήσεις που θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να προκαλούν τα καταδικαστικά σχόλια της διεθνούς κοινότητας. Και ο υπόλοιπος κόσμος περιμένει να δει κατά πόσο η υιοθέτηση, από τη μια πλευρά, μιας νέας πρακτικής θα οδηγήσει στην εφαρμογή, από την άλλη πλευρά, νέων, πιθανότατα σκληρότερων μεθόδων.
Κατερίνα Αλεξανδρίδη
Πηγή: skai.gr