Λονδίνο: Υποχρεωτική θα παραμείνει η μάσκα στα μέσα συγκοινωνίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν είπε ότι ο δημοτικός οργανισμός Transport for London (TfL), που έχει την ευθύνη λειτουργίας των μέσων συγκοινωνίας της βρετανικής πρωτεύουσας, θα διατηρήσει ως υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε υπόγειο σιδηρόδρομο, τρένα, λεωφορεία και τραμ.

Η απόφαση αυτή έρχεται παρά την ανακοίνωση της κυβέρνησης πως από τις 19 Ιουλίου καταργείται η νομική υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες κατά του κορωνοϊού ακόμα και σε κλειστούς χώρους, μαζί με τους υπόλοιπους νομικούς περιορισμούς κατά της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει πει πως «θα αναμένεται και θα συστήνεται» μεν στους πολίτες να συνεχίσουν να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους και σε σημεία με συνωστισμό, αλλά αυτό θα εναπόκειται στην «προσωπική ευθύνη» που θα επιδεικνύει ο καθένας.

Ο κ. Καν δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να μείνει αδρανής θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη των Λονδρέζων και του Λονδίνου και ως εκ τούτου έχει ζητήσει από τη διοίκηση του TfL να καταστήσει τη χρήση καλύμματος προσώπου «όρο μεταφοράς», δηλαδή νομικά κατοχυρωμένη προϋπόθεση για την επιβίβαση.

Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε χθες ότι και εκεί θα διατηρηθεί η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε συγκοινωνίες και στεγασμένους χώρους, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και στην Ουαλία μετά από τις 19 Ιουλίου.

Άλλοι οργανισμοί και εταιρείες συγκοινωνιών στην Αγγλία, ωστόσο, έχουν πει ότι δε θα απαιτούν τη χρήση μάσκας από τους επιβάτες.