Λονδίνο σε Βρυξέλλες: Μην εμποδίζετε την εξαγωγή εμβολίων κορωνοϊού

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Ντάουνινγκ Στριτ κάλεσε την ΕΕ «να τηρήσει τη δέσμευσή της» ότι δε θα εμποδίσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ακολούθησε τις σχετικές προειδοποιήσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ευρωσκεπτικιστική μερίδα του βρετανικού Τύπου ως «απειλή» κατά του Ηνωμένου Βασιλείου και του προχωρημένου προγράμματος εμβολιασμών στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στη συνομιλία που είχαν νωρίτερα μέσα στο έτος ο κ. Τζόνσον και η κα Φον ντερ Λάιεν, όταν είχε υπάρξει ξανά προστριβή αναφορικά με την πιθανότητα να εμποδιστεί η εξαγωγή εμβολίων της Pfizer από τις βέλγικες εγκαταστάσεις της εταιρείας προς το Ην. Βασίλειο.

«(Η Πρόεδρος της Κομισιόν) είχε διαβεβαιώσει τότε ότι το επίκεντρο του μηχανισμού (επιτήρησης εξαγωγών εμβολίων) ήταν η διαφάνεια και ότι δεν υπήρχε η πρόθεση να περιοριστούν οι εξαγωγές από εταιρείες, όταν αυτές εκπληρούν συμβατικές υποχρεώσεις τους. Εξακολουθεί να ισχύει ότι θα αναμέναμε από την ΕΕ να συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευσή της», είπε ο εκπρόσωπος.