Λονδίνο: Οι δεσμοί μας θα ενισχυθούν όποιος κι αν είναι ο νικητής στις ΗΠΑ

Οι δεσμοί μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ θα «ενισχυθούν όποιος κι αν είναι ο νικητής των εκλογών» για τον προεδρικό θώκο, με αντιπάλους τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας εντούτοις τη διαφωνία για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας και είμαστε πεπεισμένοι πως η σχέση μας θα ενισχυθεί, όποιος κι αν είναι ο υποψήφιος που θα κερδίσει τις εκλογές», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας, των πληροφοριών, της άμυνας, της καινοτομίας και του πολιτισμού, λίγες χώρες κάνουν περισσότερα μαζί», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

«Εναπόκειται στον αμερικανικό λαό να αποφασίσει και πρόκειται ξεκάθαρα για μια μάχη στήθος με στήθος. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ισορροπία των εξουσιών του αμερικανικού συστήματος προκειμένου να παραχθεί ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς από βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, απέφυγε να εκφράσει άποψη για το γεγονός ότι ανακήρυξε τη νίκη του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς διατύπωσε την εκτίμηση στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ότι στο θέμα της μάχης εναντίον της κλιματικής κρίσης, «μπορούμε να φανταστούμε ότι ο ένας από τους υποψήφιους θα είναι πιο ενθουσιώδης ως πρόεδρος από τον άλλο», αναφερόμενος στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σημείωσε πως η επόμενη ημέρα των εκλογών συμπίπτει με την αποχώρηση, που αποφάσισε ο Τραμπ, των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Θα γνωρίσουμε σύντομα ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Όμως, δυστυχώς, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί επίσης την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, την πρώτη απόπειρα παγκοσμίως για την επίτευξη μιας συναίνεσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή», έγραψε στο Twitter η Τερέζα Μέι. «Ο νικητής έχει την τεράστια ευθύνη να βοηθήσει στο να αναδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση του πλανήτη μας».

Η Βρετανία θα φιλοξενήσει το 2021 την επόμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, την COP 26, που αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Έχουμε ξεκάθαρα επισημάνει στην αμερικανική διοίκηση… ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με σθένος τη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ