Κλείσιμο

Λονδίνο: Μη αποτελεσματικό όργανο οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη διένεξη με την Ελλάδα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την αντίθεση του Ηνωμένου Βασιλείου με την επιβολή διεθνών κυρώσεων επί της Τουρκίας για τις ενέργειές της έναντι της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο διατύπωσε η αρμόδια Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής των κυβερνώντων Συντηρητικών Άντριου Ρόσιντελ υπέβαλε γραπτό ερώτημα προς το Foreign Office προτρέποντας στην υποστήριξη των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας «έπειτα από τις στρατιωτικά υποστηριζόμενες έρευνες για αέριο σε ύδατα που αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ως ελληνική επικράτεια».

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει, επίσης γραπτώς, η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Γουέντι Μόρτον σημείωσε: «Δεν πιστεύουμε επί του παρόντος ότι οι κυρώσεις είναι το πιο αποτελεσματικό όργανο για να επιλυθούν οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Η κα. Μόρτον πρόσθεσε ότι με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους το Ηνωμένο Βασίλειο θα υιοθετήσει μια δική του, ανεξάρτητη πολιτική κυρώσεων, διατηρώντας στο εγχώριο δίκαιο κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ «όπου αυτό βοηθά στην προώθηση των επιδιώξεων της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής».

Στη συνέχεια η υφυπουργός επανέλαβε την πάγια απάντηση του Foreign Office σε ερωτήσεις αναφορικά με τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο: «Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος διαφορές σαν αυτή να επιλύονται όχι μέσω βίας, στρατικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση στη Βουλή των Λόρδων η εκπρόσωπος του Foreign Office βαρόνη Σαγκ κατονόμασε τη UNCLOS μεταξύ των συνιστωσών του διεθνούς δικαίου που πρέπει να γίνουν σεβαστές.

Στη δική της απάντηση η κα Μόρτον συμπλήρωσε ότι προς το σκοπό αυτό θα συνεχιστεί η συνεργασία της Βρετανίας με χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Σε άλλη ερώτησή του ο κ. Ρόσιντελ ζήτησε να πληροφορηθεί από τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας τι συζητήσεις έχει κάνει με ομολόγους του στο ΝΑΤΟ για τις διενέξεις Τουρκίας-Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ο Υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι απάντησε ότι έχουν συζητήσεις με αρκετούς υπουργούς νατοϊκών χωρών, περιλαμβανομένων των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να ενθαρρύνει σε εποικοδομητικές διμερείς συζητήσεις και να ενθαρρύνει σε αποκλιμάκωση ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και λανθασμένοι υπολογισμοί. Είναι αναγκαίο να εργαστούμε από κοινού με τους διεθνείς εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο για να επιτευχθεί σταθερότητα και αμοιβαία ευημερία», πρόσθεσε ο Βρετανός Υφυπουργός Άμυνας.