Κλείσιμο

Λονδίνο: Ανοιχτό ενδεχόμενο αποδοχής τελωνειακής ένωσης με τους Ευρωπαίους

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δεν απέκλεισε την πιθανότητα η κυβέρνηση να συναινέσει τελικά στο αίτημα των Εργατικών της αντιπολίτευσης για διατήρηση μίας τελωνειακής ένωσης με τους Ευρωπαίους μετά από το Brexit.

«Δεν μπορώ να προβλέψω πού θα καταλήξουμε. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε», απάντησε ο εκπρόσωπος σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με τους φόβους των Brexiteers ότι η πρωθυπουργός Μέι τείνει να αποδεχθεί τις θέσεις των Εργατικών υπέρ ενός πολύ «μαλακού» Brexit.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά των Εργατικών δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες του κόμματος με την κυβέρνηση.

«Νομίζω ότι έχουμε δει ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να εξερευνήσει αλλαγές στη θέση της και αυτό είναι που χρειαζόμαστε να ξεκαθαρίσουμε, πόσο μακριά και πού θα πάνε αυτές οι αλλαγές», είπε ο εκπρόσωπος.

Η σκιώδης υπουργός Επιχειρήσεων των Εργατικών, Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι, που συμμετέχει στις συνομιλίες με την κυβέρνηση, εκτίμησε ότι η πρωθυπουργός «δεν θα έχει άλλη επιλογή» από το να προτείνει μία τελωνειακή ένωση εάν θέλει να περάσει τη συμφωνία του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εν τω μεταξύ, εμφανιζόμενη ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής το απόγευμα της Τετάρτης, η Τερέζα Μέι είπε ότι σκοπεύει να φέρει ξανά στη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία του Brexit με όποιες αλλαγές έχουν προκύψει «το συντομότερο δυνατό» και σίγουρα πολύ πριν από τη νέα ημερομηνία του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι θεωρεί πως το κοινοβούλιο δε θα επέτρεπε την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Στο ερώτημα αν συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα συνιστά μία «συνεκτική» πρόταση, η πρωθυπουργός απάντησε πως η δική της θέση είναι πως πρέπει να υλοποιηθεί το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο