Λογοκρισία στο Ιράν

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars, ένα από τα μεγαλύτερα στο Ιράν, διέκοψε τις εκπομπές του λίγο πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας (10:30 ώρα Ελλάδας) με εντολή ενός ελεγκτικού οργάνου των ΜΜΕ.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή, μετέδωσε την Κυριακή το βράδυ ότι το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε  το ενδεχόμενο αντικατάστασης του διοικητή της Ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας Ταχμάσμπ Ματζαχερί.

"Χθες, λάβαμε ένα τηλεφώνημα από την προεδρία με το οποίο μάς ζητούσαν να διαψεύσουμε την πληροφορία για την αποπομπή του Ματζαχερί και εμείς τούς διεμηνύσαμε ότι δεν πρόκειται να το κάνουμε παρά μόνο με γραπτή εντολή", δήλωσε η ίδια πηγή η οποία δεν κατονομάζεται.

"Σήμερα το πρωί το ελεγκτικό όργανο των ΜΜΕ έκλεισε το πρακτορείο μας για τρεις ημέρες", πρόσθεσε.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε νωρίτερα ότι απαγορεύθηκε προσωρινά η λειτουργία του Fars για "μετάδοση ψευδών ειδήσεων και για αναστάτωση της κοινής γνώμης".

Τα ιρανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν τον τελευταίο καιρό στο ενδεχόμενο αποπομπής του Ματζαχερί μετά τις πληροφορίες για διαφωνία του με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για την πολιτική στα βασικά επιτόκια.

Ο Ματζαχερί, ο οποίος διορίστηκε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο, έχει επικρίνει δημόσια τον Αχμαντινετζάντ για την πολιτική του στο θέμα των επιτοκίων.
Πηγή: skai.gr