Lockdown «τέλος» στην Αγγλία: Ανοίγει η εστίαση - Στο ένα μέτρο η κοινωνική απόσταση

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το άνοιγμα καταστημάτων εστίασης και μουσείων, τη μείωση της απόστασης που πρέπει να τηρούν μεταξύ τους οι πολίτες από δύο μέτρα σε ένα και την άδεια για ευρύτερες κοινωνικές επαφές από τις 4 Ιουλίου, προανήγγειλε ο Μπόρις Τζόνσον.

Όπως είπε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός, τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται κατά 2% με 4% κάθε μέρα. Πλέον, όπως σημείωσε, 1 στους 1.700 κατοικους της Αγγλίας εκτιμάται ότι είναι φορέας του ιού σήμερα αντί ενός στους 400 προ τεσσάρων εβδομάδων. Συμπλήρωσε ότι όλοι οι δείκτες της πανδημίας δείχνουν μία σημαντικά βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα.

Αυτή η εικόνα επιτρέπει να γίνει «με ασφάλεια» το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία από το μεθεπόμενο Σάββατο, όπως όριζε ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζόνσον επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για απόφαση μείωσης από τις 4 Ιουλίου της απόστασης που πρέπει να τηρούν μεταξύ τους οι πολίτες από δύο μέτρα σε «ένα μέτρο συν», με στόχο το άνοιγμα των περισσότερων καταστημάτων εστίασης.

Ο κανόνας του «ενός μέτρου συν» σημαίνει τήρηση απόστασης ενός μέτρου με πρόσθετες προφυλάξεις, όπως η αποφυγή καθισμάτων που τοποθετούν τους πελάτες κατά πρόσωπο, καλύτερος εξαερισμός, προστατευτικά διαχωριστικά και καλύμματα προσώπου από θαμώνες και προσωπικό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι όπου είναι δυνατή η τήρηση των δύο μέτρων απόστασης θα πρέπει να τηρείται, κάνοντας επίκληση της «κοινής λογικής» των Βρετανών πολιτών.

Ωφελούμενα από αυτή την αλλαγή στην οδηγία, από τις 4 Ιουλίου θα ξανανοίξουν εστιατόρια, παμπ και καφέ με τη μικρότερη δυνατή επαφή μεταξύ προσωπικού και πελατών. Επίσης, οι πελάτες θα πρέπει να δίνουν στοιχεία επικοινωνίας στο κατάστημα για την περίπτωση που προκύψει κρούσμα, ώστε να ειδοποιηθούν για να τεθούν σε απομόνωση.

Στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης και οι παραγγελίες θα πρέπει να γίνονται στο τραπέζι και όχι στο μπαρ όπως συνηθίζεται στη Βρετανία.

Από την ίδια μέρα θα ανοίξουν και τα κομμωτήρια με τις κατάλληλες προφυλάξεις, όπως χρήση προστατευτικών προσώπου για τους εργαζόμενους.

Θα επιτρέπεται επίσης η διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, καθώς και σε οργανωμένα κάμπινγκ εφόσον οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται τακτικά.

Θα ανοίξουν επίσης τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα, μουσεία, γκαλερί τέχνης, κινηματογράφοι, βιβλιοθήκες, θεματικά πάρκα και εμπορικές στοές, όπως και υπαίθρια γυμναστήρια και παιδικές χαρές.

Οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν για λειτουργίες και για εκδηλώσεις όπως γάμοι με μέγιστο αριθμό προσκεκλημένων τα 30 άτομα, με τήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Θα επαναρχίσουν επίσης πλήρως τη λειτουργίας τους τα δικαστήρια.

Κλειστά μέχρι νεοτέρας, ωστόσο, θα παραμείνουν γυμναστήρια, πισίνες, σπα, κέντρα μασάζ και τατουάζ, κλειστοί χώροι παιδικού παιχνιδιού, αίθουσες μπόουλινγκ, υδάτινα πάρκα, θέατρα, νυχτερινά κλαμπ, εκθεσιακοί και συνεδριακοί χώροι και αίθουσες ζωντανών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης ότι από τις 4 Ιουλίου θα επιτρέπεται η συνεύρεση των μελών εώς δύο διαφορετικών νοικοκυριών, ανεξαρτήτως αριθμού ατόμων, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους. Για συναντήσεις σε ανοιχτούς χώρους για μέλη περισσότερων των δύο νοικοκυριών εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας συνάθροισης έως έξι ατόμων με τήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης χαιρέτισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αφορούν μόνο την Αγγλία, καθώς οι κανόνες για την πανδημία διαφέρουν ανά τοπική κυβέρνηση σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.