Λιβύη: Πυροβολισμοί σε κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων - Τουλάχιστον έξι νεκροί

Τουλάχιστον έξι μετανάστες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης στην Τρίπολη, ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λιβύη.

Πολλοί άλλοι μετανάστες φέρεται ότι δραπέτευσαν από το κέντρο αυτό ενώ ορισμένοι έχουν συγκεντρωθεί στους γύρω δρόμους.

Από την περασμένη εβδομάδα οι λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν περισσότερους από 5.000 μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, προερχόμενους κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική.

Οι άνθρωποι αυτοί στοιβάχτηκαν σε ανθυγιεινά κέντρα κράτησης όπου επικρατεί συνωστισμός, σύμφωνα με την UNHCR.

Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Λιβύη, Φεντερίκο Σόντα, είπε ότι ο συνωστισμός στο κέντρο κράτησης Γοτ Σάαλ οδήγησε σε χάος, με ανθρώπους να κοιμούνται στο ύπαιθρο και με την παρουσία μελών από διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας.

«Ξεκίνησαν πυροβολισμοί» είπε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι.

Πολλά βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να φεύγουν, μέσα από μια τρύπα στον φράχτη και μεγάλες ομάδες να περπατούν στους δρόμους της Τρίπολης. Δύο κάτοικοι της πόλης είπαν ότι είδαν πολλούς μετανάστες να τρέχουν στους γύρω δρόμους.

Αργότερα, ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είδε δεκάδες μετανάστες να κάθονται στο πάτωμα, περιστοιχισμένοι από φρουρούς και είπε ότι ακούγονταν σποραδικά πυρά.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, μετά τις μαζικές συλλήψεις μεταναστών και προσφύγων. «Οι επιδρομές, που περιλάμβαναν και την κατεδάφιση πολλών ημιτελών και αυτοσχέδιων σπιτιών, προκάλεσαν πανικό και φόβο στους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στην πρωτεύουσα», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ